Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Flaked – Melankoliskt hipsterhäng

Flaked5

Två avsnitt in i Netflix nya serie Flaked slog jag mig för pannan och drog en Jakob Eklund ”MEN VA FAAAN!” Vad är det här för infantil dynga egentligen? Skall jag lägga min värdefulla fritid på ett gäng övervintrade, medelålders hipsters utan några som helst mål i livet? Ja, förutom att ligga med tjejer som kunde varit deras döttrar och cykla omkring i Venice Beach och kalla varandra dudes då, jag vet inte om man kan kalla det #lifegoals direkt. Men sedan såg jag serien för vad den egentligen var. Jag upptäckte att det fanns ett komplext mörker bakom allt det där ytliga med vilsna själar bortom all räddning. Tragiska livsöden dolda under en bekymmersfri livsstil och karaktärer som ena stunden fick mig att känna avsky för att i nästa andetag fullständigt krossa mitt hjärta.

Flaked3
Instafilter FTW

Flaked är Will Arnetts skapelse från början till slut. Han har skrivit manus och han spelar också huvudrollen, och för alla som har sett den fenomenala crossover-serien BoJack Horseman känner man direkt igen stilen. Självhatet, ironin och den påträngande krisen. En ungdom som flytt kroppen men aldrig lämnat sinnet, men där BoJack en gång i tiden var framgångsrik och ekonomiskt oberoende är Chip bara underpresterande och en medelmåtta.

Han glider omkring i ett orangeblått insta-chict Kalifornien i sina svarta ray-bans och grälla shorts och verkar inte ens kunna stava till problem. Ett hipsterglidande som dessutom sker till vad som kan vara århundradets bästa soundtrack. Från ukuleleintrot till Kurt Viles ”Pretty Pimpin” är det totalt lyckorus. Det är för övrigt ett förrädiskt intro som lurar in tittaren i tron om att Flaked skulle vara någon form av mysig rom-com. Faktum är att det påminner en hel del om Arrested Development, och jag gick som sagt var rätt i fällan, men när man väl kommit över den där tröskeln och ser lidandet och verklighetsflykten, när man ser hur Will Arnett bjuder ut sin trasiga och tragiska själ till en publik som till mångt och mycket bara känner honom som den charmige Gob Bluth i just Arrested Development, då rasar alla fasader. Men cynismen har egentligen alltid funnits där hos Arnett, och från Gob via BoJack till Chip är steget inte alls särskilt långt. Ett stort falskt ego, rena katastrofer i relationer och yrkesmässigt går det i bästa fall uselt, där samtliga karaktärer lever på gamla meriter, platta ordvitsar och en svunnen ungdom.

Flaked6
What? Hipster? Me?

Chip är på väg mot 50 och driver en möbelaffär i Venice. Eller möbelaffär är väl att ta i, han säljer pallar. Eller säljer är väl också att ta i, han säljer inte en enda pryl, men för åtskilliga år sedan vann hans trebenta pall ett designerpris, något han gärna poängterar för potentiella nattgäster. Han äger ingen mobiltelefon och han kommer och går som han vill och när han inte sitter och snackar brudar med sin BFF dude Dennis (David Sullivan) spelar han racquetball nere vid beachen eller fixar ekologiskt gratiskaffe hos Stefan (Travis Mills).

På ytan är allt fine and dandy men Chip bär på en mörk hemlighet och även om det inte ser så ut plågas han av ett ständigt självförakt och går på regelbundna AA-möten för att behandla sin alkoholism. Problemet med Chip är att han är en notorisk lögnare och mitt i allt martyrskap är han dessutom pseudo-grandios. Han går helt enkelt hem hos tjejerna, han vet om det och är inte sen att utnyttja detta till sin fördel. Nästa problem med Chip är att han inte har några som helst spärrar när det gäller att rädda sitt eget skinn. Han kan dupera och backstabba sina vänner otaliga gånger så länge det ger honom en fördel.

Flaked
Trots paxning försöker Chip erövra London

Dennis börjar nu träffa servitrisen London (Ruth Kearney), ej ja träffa och träffa, det är väl snarare så att han har ”paxat” henne. Det är nämligen på den nivån de här två gubbarna ligger utvecklingsmässigt när det gäller dejting. Chip lägger dock inga fingrar emellan och trots att en vänskap står på spel här löper han linan ut men han vill så klart inte begränsa sig till att bara ha en potentiell relation. Nej, han har samtidigt en KK-relation med Kara (Lina Esco) som mest är intresserad av att Facebooka och spela med sitt indieband. Samtidigt är han fortfarande gift med sitt ex Tilly (Heather Graham). Han vill helt enkelt inte stå där utan alternativ den dagen hans ego genomskådas. Dennis är å andra sidan en menlös stackare som ständigt spelar Chip i händerna. Han vågar aldrig ta det där sista steget och mest av allt vill han nog vara Chip, även om han aldrig skulle erkänna det själv. London hamnar i mitten av allt det här och även om hon själv bär på samvetskval och vid en första anblick aldrig skulle hänga med de här två förlorarna, som dessutom har 18 år upp på henne, så är den underminerande klichén briljant.

Flaked8
Dudes

För att göra vaxkabinettet av stereotyper komplett har Chip och Dennis även en gemensam polare, Cooler (George Basil), ett ständigt stenat chill pill till snubbe som om möjligt har ännu mindre konstruktivt att göra på dagarna. Han cyklar, alla cyklar för övrigt, runt och kör någon form av frilansande improv-teater och kommer med djupa, pårökta och melankoliska insikter då och då.

Soundtracket har jag redan hyllat men jag måste också lyfta fram fotot. Redan efter första avsnittet, hur mycket jag än avskydde det då, ville jag flytta till Venice direkt. I all sin fotofilterprakt ville jag vara där och bara hänga. Skita i allt. Bara skaffa mig en gammal sliten hoj och cykla runt i marinblå tisha, korallröda shorts och vita sneakers varje dag och säga tjena till alla jag passerar. Jag drömde om att leva på gratis finkaffe och bo i en gammal studiolägenhet utan belysning. Att svassa omkring i snabba solglajjer, lyssna på EL VY och säga fuck you till all form av vuxet åtagande. Men det var då det, det var innan jag visste hur mörkt och tungt livet i Venice skulle bli framöver.

Avsky vid första ögonkastet, kärlek vid andra. Flaked är snyggaste ålderskrisen på länge.

Flaked säsong 1 finns tillgänglig via Netflix nu

betyg4

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."