Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Försvunnen – Recension

Malin vill gå vidare i livet, bryter upp från sin hemstad, packar sin bil och börjar sin resa längs mörka barrskogar. Snart märker hon att en skum man i en svart jeep hela tiden dyker upp, och färden förvandlas till en mardröm.

Regissörerna Henrik JP Åkesson och Mattias Olsson beskriver sin första långfilm Försvunnen som en psykologisk thriller. Och det är verkligen inget frossande i våld och blod i filmen om Malin (Sofia Ledarp) som kidnappas av en psykopat när hon är på väg att köra sitt flyttlass från södra till norra Sverige. Men spännande är det, och faktiskt lite oförutsägbart, trots det klassiska ”jaktupplägget” på filmen, som i stort sett går ut på att Malin försöker komma undan psykopatmannen som spelas av Kjell Bergqvist.

Det är helt klart Sofia Ledarps skådespelarinsats som lämnar det största intrycket i Försvunnen. Faktum är att jag har lite svårt att leva mig in i Kjell Bergqvists karaktär som psykopat, det är liksom svårt att släppa att det är just Kjelle Bergqvist som springer runt där i skogen. Han gör ingen dålig insats direkt, men jag har svårt att skrämmas av honom, vilket väl måste anses som ett ganska så stort problem i detta sammanhang.

Regissörerna har gjort filmen helt utan stöd från svenska Filminstutet, men har fått ihop en budget på drygt 9 miljoner kronor bestående helt av riskkapital. En stor distribution har de också fått, med ungefär hundra kopior som går upp på bio samtidigt.

Och det här kan säkert gå hem bland biobesökarna, för det är en habil och spännande thriller, som i alla fall fick många att bita på naglarna och hoppa till av skrämsel i salongen när jag såg den.

Men det är lite segt i början, och framför allt läggs det ut trådar som inte riktigt följs upp, bland annat om karaktärernas bakgrund och liv, och jag blir helt enkelt frustrerad när det liksom bara lämnas. Särskilt eftersom dessa trådar var det som hade kunnat ge mer djup till filmen, som trots allt är en rätt så traditionell psykologisk thriller.

Och med tanke på det långsamma berättandet i början av filmen så var upplösningen enligt min mening alldeles för snabbt avklarad, och lämnade en lite ytlig eftersmak.

Försvunnen from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

5 COMMENTS

  1. Spännande! Det märktes att biobesökarna gillade den, det var mycket nagelbitande..

  2. Riktigt bra film! Jag blev positivt överraskad, det är den klart bästa thrillern i Sverige på bra länge. Jag tyckte dessutom att Kjelle övertygade bra då hade jag mer problem med Kellmans karaktär men det låg mer på manus nivå. 

    Bra jobbat som f*n iaf med 9 milj i budget!

  3. Ja, vad var grejen med Kjellmans karaktär egentligen? Han hade väl inte riktigt någon funktion egentligen

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.