Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

His Dark Materials – Vackert familjeäventyr med mörka undertoner

Betyg

För en vecka sedan hade BBCs mest kostsamma produktion premiär på HBO Nordic. His Dark Materials är ännu ett bevis på varför serier är det mest storslagna sättet att berätta en historia. För vilka fantastiska berättelser kan egentligen begränsas till två timmar? Särskilt i en värld så väl beskriven som denna.

His Dark Materials är en ny filmatisering av den litterära triologin med samma namn. Här möter vi en annan värld där människorna bär med sig sina själar utanför sin egen kropp, gestaltade av olika djur, eller daemoner. Den första filmatiseringen av den här boken togs inte emot väl, och Guldkompassen som var tänkt att vara den första delen i en serie filmer, fick aldrig någon fortsättning. För oss som tyckte att historien som berättades ändå hade stor potential togs nyheten om att böckerna plockats upp av BBC emot väl.

Serien kretsar kring föräldralösa Lyra (Dafne Keen), som växer upp på en skola tillsammans med sin daemon Pan. När deras enda vän försvinner spårlöst ger de sig ut på äventyr för att finna honom. Den första vägen ut i världen blir genom den mystiska Mrs Coulter (Ruth Wilson), som verkar ha en egen agenda kring varför hon hjälper Lyra.

Världen som beskrivs här har omtalats som ett slag mot religiösa stater, och särskilt mot kristendomen. Här beskriven som ”magistratet”, driver de världen med järnhand, och verkar ha allt annat än rent mjöl i påsen.

Lyra med sin daemon Pan. Foto: HBO Nordic

Vi har fått se de första fyra avsnitten, och är både imponerade och besvikna. His Dark Materials har det viskats om ska hålla Game of Thrones-kvalitet, så förväntningarna på det visuella var höga. Djuren som är med i princip i varenda scen är näst intill felfria. De rör sig verklighetstroget och interagerar sömlöst med sina mänskliga medspelare. Men tyvärr ser vi så lite av världen runtomkring att man undrar om djuren var så dyra att de fick flytta in allt inomhus för att kompensera.

Med det sagt vill jag ändå slå ett slag för de spektakulära inomhusmiljöerna. Steampunk möter Gatsby i full Art Deco-flärd, vilket skapar en miljö som både är visuellt vacker men också spännande att titta på.

Effekterna är tätt följda av väl definierade karaktärer, och de har alla ett djup som hade varit svårt att hinna utforska i ett snabbare medium än bok och serie. Det kan ha varit en av anledningarna till varför Guldkompassen inte föll publiken i smaken. Andelen duktiga barnskådespelare är hög här, och jag tycker att jag ofta får ha överseende med barn på film, men här har de en naturlig plats och de har valt duktiga skådespelare för de stora rollerna.

Lyra och bästa vännen Roger. Foto: HBO Nordic

Jag tror att man kan få mycket gratis av att ha läst böckerna innan man ser den här serien, för precis som med Game of Thrones är det många karaktärer att hålla koll på och de har alla olika koppling till magistratet som kan förvirra lite.

Många frågor dyker även upp längs vägen, som säkert besvaras i böckerna. Särskilt kopplat till daemonerna, som är en riktigt cool aspekt av historien.

Jag rekommenderar er att se den här serien, och kommer nog själv läsa böckerna innan jag tittar vidare för att få hela bilden och bakgrunderna tydligt beskrivna.

His Dark Materials släpps varje måndag på HBO Nordic.

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.