Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

In order of disappearance – Recension

in-order-of-disappearance

Snö. Jävligt mycket snö. I In order of disappearance yr snön nästan lika mycket som klichéerna haglar. Men gott så. För även om vi sett mycket innan har vi inte sett allt. Och jag har riktigt roligt under tiden.

Svensken Nils Dickman (ja, det är ett olyckligt namn) är en samhällets stöttepelare någonstans i norra Norge. Som traktens snöplogare står han högt i kurs, ja, så högt att han får ta emot priset som årets medborgare. Han hinner dock inte glädjas speciellt mycket åt det, Nils verkar inte vara en man som gläds över speciellt mycket, innan han nås av budet att hans son dött av en överdos. Fast övertygad om att något annat än för mycket kokain ligger bakom börjar jakten på sanningen.

Än så länge är filmen inte rolig alls, snarare tragisk. En ung man har fått sätta livet till, och kvar finns en far och mor som förtvivlat försöker förstå vad som hänt och ta sig samman i all sorg. Men Nils är också en handlingens man skall det visa sig. Och då tar det hus i helsike skall ni veta, inte minst när både ett norskt och serbiskt gangstergäng blir inblandade. Det tragiska är snart bortglömt, komedin tar över. Och liken staplas på hög.

in-order-of-disappearance-2

In order of disappearance är en norsk Fargo med Tarantino-vibbar. Jag kan heller inte låta bli att tänka att detta är Norges svar på 90-talets gangsterfilmsvåg i Danmark. Hårdkokta repliker blandat med sjuk humor. Alltid nära till brutalt våld. Dåligt om man är känslig för blod och underhållningsvåld, annars smått briljant.

Stellan Skarsgård är utmärkt i rollen som Nils. Karg och jävlig. Faktiskt fjärde filmen nu som Stellan samarbetar med regissören Hans Petter Moland, där i alla fall jag minns En ganska snäll man bäst. Övriga skådespelare utgör en intressant mix helt klart, exempelvis Peter Andersson (Viva Hate), Atle Antonsen (Dag), Kristofer Hivju (Turist) och mest otippat Bruno Ganz (Der Untergang). Det jag kan säga är att de flesta dör, det kan knappast räknas som spoiler med den filmtiteln.

Vad som är märkligt är att In order of disappearance, som vunnit en del priser och nomineringar på festivaler runt om i världen senaste året och sålts till 40 länder, knappt fått någon uppmärksamhet alls i Sverige. Stellan är möjligen inte profet i sitt eget land, men filmens kvaliteter i övrigt borde definitivt leda till en spridning även här.

betyg4

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.