Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Klaus – rörande och fin julfilm som tagen ur en sagobok

Betyg

Förra året släppte Netflix den enormt underhållande julfilmen The Christmas chronicles, som genast platsade in på traditionslistan. I år heter julfilmen Klaus, en animerad origin story om gubben i luvan. En perfekt adventsfilm, så varför inte se den redan idag?

Här får vi följa den lata och bortskämda brevbäraren Jesper, som spenderar sina dagar bland lyx och sidenlakan. I ett desperat försök att få Jesper att starta sitt liv, skickar hans pappa ut honom på uppdrag uppe i den isiga nord, till staden Smeerensburg. Där ska han få igång ett fungerande postkontor för annars blir det inga mer pengar från pappa, och inga mer lata dagar och sidenlakan.

Tyvärr visar sig invånarna i Smeerensburg vara allt annat än redo för att skicka brev till varandra. Staden är uppdelad i olika läger som bråkat med varandra sedan urminnes tider, och ingen är intresserad av att bli sams. De bråkar till och med så mycket att barnen tagits från skolan, och om människorna inte kan skriva så blir det inte många brev för stackars Jesper att skicka.

Brevbäraren Jesper. Bild: Netflix

Hela uppdraget ser väldigt mörkt ut, och inte bara för Jesper, utan för framtiden för barnen i staden. Skolan har blivit en fiskbutik, och med allt bråk som förekommer så förstörs staden mer och mer (mitt eget ordningssinne fick lite panik här och kände att nu måste det vända så staden styrs upp och allt lagas, det riktigt kliade i fingrarna). Men som av en händelse ger sig Jesper ut utanför staden, för att se om inte skogsvaktaren Klaus har några brev som han vill skicka. En skogsvaktare med stort vitt skägg som skrattar lite annorlunda än vanliga människor, inte så mycket hahaha utan mer HO HO HO. Ni kan aldrig gissa vart detta är på väg.

Klaus själv har ett helt förråd fullt med leksaker, så Jesper kommer på den briljanta planen att barnen i staden får skriva önskelistor och skicka som brev för att få leksaker. Tillsammans ger de sig ut om nätterna för att leverera de allt mer önskade klapparna, och ett frö av ljus sås i staden som sakta börjar gro.

Bild: Netflix

Klaus är en fantastisk julfilm, med precis alla rätta beståndsdelar. Den är mörk, men hoppfull, och härlig på ett sätt som hör säsongen till. Sättet den är animerad på gör att filmen ser som direkt tagen ur en klassisk sagobok. Det är mjukt och härligt med dova toner.

Jag såg den tillsammans med min familj (4- resp 6 år), och vi alla älskade den. Minstingen tyckte att den var lite läskig stundvis, men mestadels var det frågor om skolor och om kärlek som kom upp. Vi såg den på svenska, och även om originalrösterna säkert är grymma (J.K Simmons, Jason Schwartzman och Rashida Jones bland andra), så var den riktigt bra även på svenska. Björn Gustavsson var klockren som den bortskämde Jesper, och Jan Åström passade perfekt in i tomterollen när han gör rösten till Klaus.

Ska ni ha adventsmys ikväll? Bädda ner er i soffan med en lussebulle, ett stort glas vintermust, och njut av att känna julstämningen växa tillsammans med filmen Klaus.

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.