Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Kungen av Atlantis – Känslosamt och rörande om medberoende

Betyg

Bra

  • Philip Zandén är värd en Guldbagge

Sedan han var liten har den ansvarsfulle Samuel (Simon Settergren) ensam fungerat som förälder åt sin pappa (Philip Zandén). När Samuel träffar Cleo (Happy Jankell) vaknar en lust att få leva ett eget liv, men kärleken och medberoendet till pappan får den snälle och lojale sonen att försaka det mesta i tillvaron. I stället för att läsa vidare på en välrenommerad ekonomiutbildning i London har han nu hoppat av studierna och tillbringar sina dagar med att skura golv som timanställd i en lokal matbutik.

Kungen av Atlantis tar sig an ett svårt och viktigt ämne med värme, kärlek och humor. Simon Settergren har både skrivit manus, producerat och spelar den ena huvudrollen. Denna dramakomedi är baserad på en sann historia om Simons egen uppväxt med en schizofren pappa.

Hans pappa lever i en fantasivärld, där han är kungen av Atlantis och sonen hans prins. Filmen är full av minnesvärda scener där denna komplexa, men väldigt fina far och son-relation skildras. Glasscenen i parken (se bild) är en av mina favoriter, tandläkarscenen likaså. Filmen innehåller också flera fina skildringar av ett Sommarstockholm när det är som allra bäst. De som känner mig vet att jag inte är ett fan av sommaren. Tvärtom. Det finns ett fåtal stunder – framförallt ljumma och myggfria sommarkvällar – då jag är av en annan åsikt. Denna film lyckades med den enorma bedriften att få mig att faktiskt se fram emot en sommar i vår vackra huvudstad.

Kungen_av_Atlantis_sommar

Det är bra skådespelarinsatser av alla inblandade. Philip Zandén är värd en Guldbaggenominering framöver och jag tycker att även Simon Settergren gör en mycket stark insats!

Enligt mig består filmen av mer tragedi än humor, vilket dock inte gör den mindre sevärd – men det kan vara bra att ha det i åtanke, så att du inte förväntar dig gapflabb. Jag grät vid två tillfällen, log ett par gånger, men skrattade faktiskt aldrig – ämnet berörde mig oerhört starkt. Skrattade gjorde däremot de härliga tanterna som satt bredvid mig i biosalongen. Underbart att höra.

Det är nu exakt en månad sen filmen hade biopremiär och idag kom jag ÄNTLIGEN iväg och såg den. Hinner du inte se Kungen av Atlantis innan den försvinner från biorepertoaren rekommenderar jag verkligen att du ser den hemma vid ett senare tillfälle. Det är den väl värd!

Oväntad bonus:
För mig var det extra kul att se att Tempo, min egen lilla närbutik i Solberga (Hägersten), hade en så central del i handlingen. Det påminde mig om hur roligt det är att se filmer som utspelar sig i Stockholm. Jag ska helt klart se mer svensk film under året!

Viktigt tillägg:
Insåg precis att det idag är den 1 april. Haha. Allt jag skriver i denna text är dock helt sant. Inga aprilskämt här inte. Jag tyckte otroligt mycket om denna filmpärla!

Kungen av Atlantis hade biopremiär den 1 mars.

 

Bilder: Folkets Bio

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.