Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Recension

Life – Recension

adsfasdf
Lite svenskt men mest inte

Life tar sin början uppe på ISS (den internationella rymdstationen) där sex astronauter precis mottagit jordprover från Mars och i sedvanlig ordning ska forsla hem dom till jorden för närmare undersökning. Proverna analyseras under hemfärden för att se vad som står att finna och det dröjer inte länge innan upptäckten görs att proverna innehåller levande celler och därmed även första tecknet på liv utanför jorden.

Euforin i rymden är som vanligt ganska kort när det visar sig på att cellerna utvecklas lika snabbt som intelligent och dess primära mål är att överleva. Från att ha kontrollerat varelsen finner sig besättningen snart i en panikartad flykt där fokus ligger på låsa rymdslussar och gömma sig.

asdfasdfadsf
Vacker interiör 1

Det rätta elementen för rymdskräck finns absolut där till en början såsom karaktären David (Jake Gyllenhaal) som är på gränsen till mental kollaps till följd av för lång rymdvistelse men det finns en rad nackdelar såsom trist manus som inte bygger upp någon slags trovärdighet eller empati för resten av karaktärerna. Vissa aspekter sätter ned skrämselfaktorn med  – såsom att skolbarn på jorden får döpa rymdvarelsen till… Calvin. Visst så ska det spela på något kusligt familjärt som ändå är vidrigt men Calvin?

Jag håller mig mer distanserad till mina rymdmonster och tycker att Xenomorph fortfarande är ett utmärkt exempel på monsternamn i rymden om inte hela konceptet bygger på närhet till en början (typ Hal-3000). Andra faktorer som tar ned skräcken är flertalet partier känns framstressade och skräcken aldrig riktigt får byggas upp för publiken och den utvecklas i stort sett aldrig utan det är mycket samma jakt genom hela filmen.

sdfgsdfg
Vacker interiör 2

Filmen har absolut hämtat inspiration från de mer lyckade sci-fi filmerna genom åren såsom Alien, Gravity, Moon med flera samtidigt som den även sneglat på spelen Dead Space och Alien:Isolation. Ambitionerna är det inget fel på och i många fall lever den upp till den – en vacker rymdestetik som samtidigt blandas med en hopplös fight underifrån gör att Life ibland lyfter men samtidigt så ges filmen inte tillräcklig tid för att växa. Uppbyggnaden skulle tjänat på att nästan vara dubbelt så lång som den är just nu och själva skräckmomenten skulle haft mer fokus på ensamheten och relationerna mellan karaktärerna än rena actiondelar.  Trots sina två timmar så skulle kompositionen eller längden behövt förändras för att få ut mer för det som i grunden var en grym rymdskräck. Med det sagt är Life väl värd att se för den som gillar rymdskräck men knappast något vi kommer komma ihåg om några år.

Life har premiär idag den 22:a mars

betyg3

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.