Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Love, Simon – ett riktigt litet lyckopiller i highschoolmiljö

Filmen Love, Simon handlar om tonåringen Simon (Nick Robinson) som har ett bekvämt liv i en mysig familj med lyckligt gifta föräldrar (Jennifer Garner och Josh Duhamel) och en matlagningsfixerad lillasyster (Talitha Bateman) i en välbärgad förort. Simon har fyra bästisar som han hämtar upp i sin bil varje dag innan skolan. Allt är frid och fröjd men han ruvar på en hemlighet, han är gay och vågar inte berätta det för någon. På skolans digitala skvallersida får Simon kontakt med en person som har samma hemlighet och kallar sig ”Blue”. En intensiv mailkontakt med efterföljande romantiskt tycke uppstår. Hur ska Simon gå vidare med sina känslor för sin hemliga crush? En rolig scen är när Simon ifrågasätter varför heterosexualitet är normen och hans kompisar ”kommer ut” som heterosexuella för sina föräldrar.

Familjen Vrålsnygg.

Jag är mycket glatt överraskad av denna lilla pärla. Love, Simon är en highschool film som har en öppenhet, hjärtlighet och idealism jag inte har sett på år och dagar inom denna genre. De flesta stereotyper från John Hughes filmerna finns här men man har blåst nytt liv och moderniserat en aning. Här finns de stora kärleksförklaringarna, de olika kompiskonstellationerna  genomtänkt musik, berättarrösten och en alltid lika fenomenal Tony Hale som den ”coola” rektorn. Det fungerar väldigt bra och jag tycker speciellt om att tonåringarna inte är så extremt elaka mot varandra som i aktuella 13 reasons why, vars andra säsong var brutal. Självklart uppstår konflikter men det är inte alls det hårda klimat som har dominerat ungdomsfilmer de senaste åren. Någon är dum, får sig en åthutning, allt blir förlåtet och sedan går man vidare. Precis som det ska vara i en perfekt värld.

Nick Robinson med coola rektorn spelad av Tony Hale.

Nick Robinson som spelar Simon är urgullig och har ett lugn som smittar av sig. Det finns inget överspel hos Robinson som annars är lätt hänt hos unga skådespelare (serien Riverdale kryllar av dem). Han ser ut som en brorsa till Justin Bieber så räkna med att denna 23-åring kommer sätta många hjärtan i brand framöver. Jag tycker speciellt om att Simon inte utmålas på ett annorlunda sätt bara för att han är gay. Han är som vem som helst och det kanske är syftet med filmen,  att alla ungdomar skall kunna identifiera sig med honom oavsett sexuell läggning. Gemensamt för oss alla är att den första kärleken är en upplevelse utöver det vanliga vilken man aldrig glömmer, både på gott och ont.

Alexandra Shipp, Nick Robinson och Katherine Langford.

Hela casten är proffsig (även B-skådisen Josh Duhamel sköter sig) men en stor miss har skett. Simons bästa vän Leah  spelas av Katherine Langford som har huvudrollen i 13 reasons why och tyvärr fixar hon inte att stiga ur den karaktären i Love, Simon. Detta gör mig lite irriterad om man skall vara petig. Det är en film som engagerad med en stor portion hjärta extra allt som lämnar ett stort flin i ditt ansikte, ger mig hopp om en kärleksfullare yngre generation människor. Denna film borde ingå i framtida undervisning på högstadienivå, kanske kan ge ungdomarna en hint om att vänskap och kärlek är viktigare än yta och materialism. Och att vara SNÄLLA mot varandra.

Love, Simon har biopremiär den 15:e juni

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.