Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Machine Gun Preacher – Recension

Står man och fingrar på Machine Gun Preacher bland nyheterna i DVD-hyllan utan att läsa baksidan så är det lätt att tro att man är på väg att gå hem med en ny trött actionrulle signerad Steven Seagal. Under det råa teckensnittet står det ”Hope is the greatest weapon of all” och bara titeln i sig vittnar ju om att bodycount-snurran kommer att få fnatt redan halvvägs in i filmen. Machine Gun Preacher. Smaka på orden. De mörka molnen i bakgrunden. Skägg. Den sammanbitna minen och K-pisten i ett fast grepp. Här blir det åka av!

Nej, det är sannerligen inte mycket som avslöjar att den fåniga titeln i själva verket döljer en Schindlers List i Afrika. Det är givetvis inte helt rättvist att jämföra ett verk som Schindlers List med Machine Gun Preacher men visst finns här gemensamma nämnare. Båda filmerna skildrar en ohygglig händelse ur verkliga livet där en, inte från början särskilt älskvärd person, uppslukad i sin egen värld gör en helomvändning och offrar både monetära medel, familj och sig själv i en hopplös kamp för ett folkslag han tidigare inte brytt sig ett skvatt om.

Sam Childers, briljant porträtterad av Gerard Butler är en råbarkad MC-knutte som efter avtjänat fängelsestraff faller tillbaka i gamla vanor tills en händelse plötsligt förändrar allt och i nästa bildruta är han Guds största fan. Det är alltså inte fråga om någon konvertering som sker i långsamma utdragna scener där vi får följa Childers ingrodda bad boy-ideal brottas med den goda sidan om tanken på att helt bryta med sitt gamla liv som knarklangare och våldsverkare. Det sitter ingen röd djävul på ena axeln och käbblar med den blå ängeln på andra sidan. Nej, under samma tidsram som Usain Bolt avverkar ett 100-meterslopp har Childers helt slutat dricka, knarka och slåss och beger sig istället till Sudan för att arbeta som volontär. Väl där möts han av en verklighet illustrerad av stympade och brända kroppar. Här styr Joseph Kony med järnhand och under hans grymma regim kidnappas hundratals barn varje dag för att sedan säljas som sexslavar eller bli barnsoldater och kanonföda i Konys egen armé LRA. De som inte duger mördas och dumpas helt öppet.

Gerard Butler står när de andra faller

I ett brinnande inferno där det väntar ett bakhåll i varje grästuva riskerar Childers och hans frihetskämpar ständigt livet i sin kamp att rädda så många barn som möjligt men för varje människoliv som räddas dör två när hela byar ödeläggs och familjer slaktas som boskap. Machine Gun Preacher innehåller ett par filmögonblick som är riktigt svåra att skaka av sig. Scenen där den lilla pojken springer rakt in i ett minfält är fruktansvärd.

Childers påverkas oerhört starkt av detta besinningslösa och meningslösa våld och bestämmer sig därför för att med sina två tomma händer och Guds vilja bygga en frizon åt krigets barn. Ett barnhem där Sudans framtid skall skyddas till varje pris även om kampen hotar att slita honom i stycken. Sams fru Lynn (Michelle Monaghan) och dottern Paige (Madeline Carroll) är hans trygga verklighetsflykt och stöttepelare i svåra stunder men ju mer hopplös kampen ter sig, ju mer kallhamrad blir han och snart ifrågasätts Childers både av sin familj och sina närmaste män. Är han i själva verket själv lika ond som mannen han bekämpar? Eller är han verkligen Guds sändebud? En Jesusgestalt med automatvapen som inte kan skadas av kulor.

Är det värt att offra sin familj för kampen? Tuffa beslut står ständigt i fokus i Machine Gun Preacher

Marc Forsters Machine Gun Preacher är en välspelad, gripande och engagerande film som tyvärr tenderar att ta några enkla genvägar för mycket och Forster fastnar ständigt i ”Hallelujafällan” där man lägger lite för stort fokus på gudstjänster med högljudda predikningar, tårar och krucifix. Sedan måste man också fråga sig, hur många liv är det moraliskt försvarbart att offra för att rädda ett annat? En svår fråga givetvis och en källa till oändlig diskussion för vem har egentligen rätten att agera präst, domare och bödel och hur ställer sig Gud till att någon, i hans namn mejar ner barnsoldater med både bazooka och maskingevär i ren frustration?

Machine Gun Preacher har DVD-premiär 11 april i år.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."