Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

På Chesil Beach med Hollywoods klarast lysande stjärna

Betyg

Filmen På Chesil Beach är baserad på en roman av den brittiske författaren Ian McEwan. Berättelsen utspelar sig på 60-talet på ett ödsligt badhotell vid den engelska sydkusten och handlar om det unga nygifta paret Edward och Florence. Genom tillbakablickar får vi följa de nyblivna makarnas olikartade känslor inför deras stundande bröllopsnatt. Det här är en vacker, romantisk och sorglig film om hur missuppfattningar och bristen på kommunikation kan förändra ett helt liv. Mer än så tänker jag inte säga om själva handlingen, för jag vill inte riskera att avslöja något mer om dessa intressanta karaktärer och deras relation.

Saoirse Ronan
Huvudrollerna spelas av Billy Howle (som hade en liten roll i Dunkirk) och Saoirse Ronan (Brooklyn, Lady Bird). De är båda väldigt bra, men det är Saoirse som det inte går att slita blicken från. Kameran älskar henne. Hon var bara 13 år när hon första gången Oscarsnominerades. Året var 2008 och filmen var Försoning, en annan filmatisering av en Ian McEwan bok. Det året gick statyetten till Tilda Swinton för hennes roll i filmen Michael Clayton, men Saoirses insats var minst lika imponerande.

På Oscarsgalan 2016 blev hon nominerad igen, denna gång för Brooklyn. Statyetten gick då till Brie Larson (Room). Saoirse var som vanligt bra, jag börjar faktiskt tvivla på att hon kan vara något annat, men Brie förtjänade helt klart sin Oscar. Hursomhelst, tidigare i år fick Saoirse återigen se sig besegrad, denna gång av favorittippade Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Även Frances var definitivt värd sin statyett, men Saoirses rollprestation i Lady Bird var inte desto mindre sevärd. Med andra ord har denna fantastiska skådespelerska mött ett mycket tufft motstånd i kampen om de åtråvärda statyetterna. Det är dock bara en tidsfråga innan hon får gå hem med sin första Oscar. Om det blir för filmen På Chesil Beach återstår att se, men ännu en nominering förtjänar hon i alla fall. Det skulle heller inte förvåna mig om det blir fler än en Oscar eller Emmy framöver. Saoirse är bara 24 år och har således en lång karriär framför sig, om hon vill. Hon påminner mig om en ung Meryl Streep.

 

ChesilBeach

Utöver ett fantastiskt skådespeleri är filmen bra klippt och otroligt vacker. Den ödsliga klappersteniga stranden, de genomtänkta klädvalen och den finstämda musiken förstärker den ömsinta berättelsen om detta kärlekspar.

För vem?
Om du liksom jag älskar ett välspelat romantiskt drama och tidigare har uppskattat filmer som Den engelske patienten, Call Me by Your Name, Återstoden av dagen och Ett rum med utsikt – då är På Chesil Beach något för dig! Tänk dock på att välja ditt biosällskap med omsorg eller att se filmen ensam. Det här är nämligen inte en film som passar alla. Själv satt jag som fastklistrad i biostolen från ruta ett och önskade att filmen aldrig skulle ta slut. Filmens allra sista del är dessvärre inte lika bra, så det drar tyvärr ner betyget något.

På Chesil Beach har biopremiär den 15 juni.

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.