Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Paris of the North – Recension

Paris of the North
En man på altan på Island

I ett litet samhälle på Island bor 30-någonting Hugi (Björn Thors). Han lever numera i en inrutad vardag, en bubbla, fortfarande sårad av att den tidigare flickvännen dumpat honom och dragit till Portugal och också för att motstå frestelsen att falla dit på alkohol igen. Hugi jobbar som lärare när han inte är ute på den dagliga springturen eller besöker den lokala AA-föreningen.

Sedan han flytt storstaden har han hunnit ge sig in och bryta sig ur ett förhållande till, med simhallsreceptionisten Erna (Nanna Kristín Magnúsdóttir), men fortsätter att umgås en hel del med hennes 10-årige son Albert som han också har hand om i skolan. När sommarlovet närmar sig och Albert frågar Hugi vad han skall hitta på kan Hugi inte direkt svara på det, och trött tänker han säkert att han kommer springa, umgås med hans ex barn, gå till AA och simma. Man riktigt ser hur han bara vill göra någonting annat någon annanstans. I Portugal exempelvis.

Paris-of-the-North-2
Hugi springer istället för att dricka bärs

Men den dagliga strukturen är på väg att rämna när Hugis far Veigar (Helgi Björnsson) bestämmer sig för att helt plötsligt dyka upp. Hugi och Veigar är sina raka motsatser. Hugi är närmast en sinnebild av den introverte islänningen, medan Veigar är glad och frispråkig. Fadern kommer direkt från Thailand där han spenderat den senaste tiden. Med sig har han material till en altan som han tänkt Hugi skall bygga, och öl. Mycket öl.

Paris of the North är fylld av vankelmod, och om hur det kan vara att stanna upp i tillvaron och tänka över vad man vill göra, med vem och var. Att landa i livet skulle man kunna säga. Filmen som sådan är dock inte särskilt laddad utan befinner sig i den där genren dramakomedi som man kan tycka vad man vill om. Det finns en del humoristiska stunder, inte minst med de andra i AA-föreningen inblandade, men några skrattsalvor skall ni inte räkna med. Jag hade å andra sidan gärna sett mer svärta, det hela är lite för städat.

Fotot är kallt och blekt, känns som ett ruggigt Island, men samtidigt mycket vackert. Inte minst det mäktiga berget byn ligger invid.

På det hela taget är Paris of the North en helt okej historia om än ej särskilt minnesvärd.

betyg3

Paris of the North visades på Göteborgs Filmfestival 26 januari 2015. Oklart hur och när den släpps på andra vis.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.