Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Ruth & Alex – Recension

ruth-and-alex-2

Att sälja sin härliga lägenhet i New York där man under 40 år levt, älskat och haft det alldeles underbart är givetvis svårt. Men när åldern tar ut sin rätt och huset i fråga saknar hiss, vilket även deras hund tycker är jobbigt, är det detta som paret Ruth (Diane Keaton) och Alex (Morgan Freeman) måste ta itu med.

Alex har svårast att förlika sig med tanken att lämna deras bostad, inte minst då han som konstnär har en studio med inspirerande utsikt. Men annonsen är ute och öppet hus närmar sig. Till deras hjälp har de mäklaren Lily (Cynthia Nixon), Ruths systerdotter, och hon är precis så där jobbigt enerverande som ju mäklare vanligtvis är. Alltid ett leende om det finns pengar att tjäna. Lägenheten skall minsann dofta av kanel även om Alex nyktert konstatatar att det luktar horhus.

På visningen dyker det upp massor av folk, men alla är uppenbart inte intresserade av att köpa. Några slår sig ner i soffan för att kolla nyheterna på TV, en misstänkt terrorist härjar i staden. Andra vill mest kolla hur andra har det. Men det är en fin lägenhet så några presumtiva budgivare finns allt.

Men att bryta upp från lägenheten är inget som lockar. Inte alls. Och de objekt som Ruth och Alex tittar på för att köpa istället saknar alla något, även om de förvisso har hiss.

ruth-and-alex

Ruth & Alex är en lågmäld komedi som tematiskt handlar om förhållningen till förändringar. Vad händer vid ett bostadsbyte, ett liv utan hund, när ens konstnärliga integritet ifrågasätts eller i samhället när en förmodad galning sprider skräck i staden. Humorn varvas med en del glimtar av svärta när det kommer till parets saknad efter egna barn och hur de fått leva med inskränkta människors syn på en svart man tillsammans med en vit kvinna.

Men framförallt är det en film där Keaton och Freeman verkligen lyser i sina roller. Mycket naturligt och behagfullt agerande av dessa begåvade skådespelare, och de verkar trivas med varandra mycket. Men jag måste också även nämna Claire van der Boom och Korey Jackson som spelar de unga versionerna av Ruth och Alex. När det äldre paret tänker tillbaka på sina liv i nostalgiska tillbakablickar gör dessa yngre förmågor det mycket bra också.

Charmbomb.

betyg4

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.