Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Sir – En fin kärlekshistoria om omöjlig kärlek

Betyg

Bra

  • Sevärd och fin

Dåligt

  • Förutsägbar

Ratna kommer från en fattig by på den indiska landsbygden och drömmer om att designa kläder. En dröm så gott som omöjlig att förverkliga när man som Ratna kommer från en lägre kast. Nu bor och arbetar hon i storstaden Mumbai, som hembiträde åt arkitekten Ashwin, son till en av stadens rikaste familjer.

Det börjar sisådär, men hon lär sig fort. Tålmodigt och diskret utför Ratna alla hushållssysslor. Hon blir den perfekta hushållerskan. Hon märks knappt, bara finns där. Alltid redo. Utanför jobbet är hon en annan person – driven, nyfiken, levnadsglad och vetgirig. Långsamt växer en vänskap mellan Ratna och Ashwin fram. Det är härligt att se.

Sir

Filmen gav mig en inblick i en för mig helt främmande värld. Visst kände jag till kastsystemet sen tidigare, men jag har inte reflekterat särskilt mycket över det – tills nu. Det är emellanåt en tämligen lågmäld film och stor vikt läggs vid vardagliga rutiner, men det blir aldrig tråkigt. Jag tycker extra mycket om de scener som utspelar sig på hustak eller balkonger. Människorna är så små och staden känns så vacker och mäktig. Ensamhet och vistelse i lugna, harmoniska miljöer med bara några få människor runtomkring får mig att må som allra bäst. Indiska storstäder med massor av fordon, gatuliv och myllrande folksamlingar är därmed inget som lockar, likväl är det ett oerhört fascinerande land. Att se det på film, och gärna då ovanifrån, passar mig perfekt.

Sir är skriven och regisserad av Rohena Gera. Här finns några riktigt fina scener som ger hopp om mänskligheten. Skådespelarna gör ett bra jobb. Tillotama Shome som spelar Ratna är mest känd för sin roll i Mira Nairs Monsunbröllop och Vivek Gomber spelar Ashwin. Berättelsen är tämligen förutsägbar, men det är en sevärd och fin kärlekshistoria som fångade och behöll mitt intresse ända fram till slutet.

Sir har biopremiär 12/7

 

Foto: Studio S

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.