Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Recension

Skräckfilm x 4

Då var det dags för en ny omgång kortrecensioner av skräckfilm. Den här gången blev det en tämligen internationell pallett; en från vår gamla provins Norge, en från vår tropiska koloni Thailand och slutligen två från världsmästarlandet USA. Håll till godo!

Död Snö (2009)

En norsk film där nazistiska zombies jagar läkarstudenter i vintrig fjällmiljö? På riktigt? Det låter ju som ett dåligt skämt och mina förväntningar var milt sagt lågt ställda. Jag trodde att det på sin höjd skulle vara något man kunde slökolla på, samtidigt som man småpratar och dricker en styv drink. Icke. Filmen börjar på klassiskt skräckfilmsmanér. Ett gäng snygga tjejer och ett gäng lite mindre snygga killar åker till en fjällstuga långt från civilisationen för att festa och ha kul. Vad de inte känner till är att under andra världskriget gjorde en grupp norska motståndsmän uppror mot sina nazistiska ockupanter i samma område som fjällstugan. Hämndförsöket gick sådär och nazisterna förblev odöda och är nu ruggigt sugna på att äta norska läkarstudenter.

Regissören har lånat (läs stulit) en hel del från Evil Dead så när våra huvudpersoner blir anfallna finner de sig snabbt och bli omgående fullfjädrade mördarmaskiner. Det är fullt ställ från början och det är både snyggt, underhållande och välgjort. Det är tajta scener utan longörer och den ofrivilliga komiken som uppstår varje gång norrmännen öppnar munnen vägs upp av den oförfalskade berättarglädjen som bara en sann splatterentusiast kan uppbringa.

Coming Soon (2008)

I japanska skräckfilmer är flickor med svart hår en stapelvara som nästan har blivit en kliché. I thailändska verkar det vara ögon som gäller. Det här är den tredje filmen jag sett där just människors ögon spelar en central roll. Filmen utspelar sig på en biograf där maskinisten Chen ägnar sig åt olaglig avfilmning för att kunna reglera sina spelskulder. Filmen i filmen, ”Revengeful Spirit”, handlar om en galen kvinna som kidnappar barn och trycker ut deras ögon. Efter att tag börja märkliga saker hända. Folk som sett filmen börja plötsligt själva dyka i den, där de drabbas av samma öde som barnen. Vad är mardröm och vad är verklighet? Chen och hans flickvän försöka få rätsida på saken och hamnar direkt i ogjort väder.

Filmens tema påminner lite om The Ring och rör sig helt klart inom bekanta territorier men eftersom chockeffekterna är många köper man premissen. Att manuset läcker som ett såll och att de logiska kullerbyttorna är många tänker man först på i efterhand och då har man haft såpass kul att man ändå inte orkar bry sig.

Orphan (2009)

”Orphan” kommer från samma regissören som gjort sig skyldig till kalkonen ”Goal 2”. Men allt man gör kan inte vara en labour of love så vi låter den fadäsen passera. Alla är väl värda en ny chans? ”Orphan” är en kvalitativ skräckis där den karismatiska Vera Farmiga och den av valium kroniskt anstrukna Peter Sarsgaard adopterar ett barn. Längtan är stor, trots att de redan har två barn, och efter ett missfall bestämmer de sig för att adoptera. In i familjen kommer Esther som bär på en gruvlig hemlighet.

Filmens manér påminner om klassiker som Omen och Exorcisten. Historien berättas i sakta mak och manuset är smart och sammanhållet. Flickan som spelar Esther är sensationellt bra och gör ett isande porträtt av en mycket sjuk människa. Allt som allt är det en habil film. Kompetent och drivet om än utan några egentliga toppar. Vore ”Orphan” en maträtt skulle det vara en väl tillagad Spaghetti med köttfärssås. Utan riven parmesan men väl en strimma ketchup.

Friday the 13th (2009) 

Efter exakt 22 minuter har samtliga fem ungdomar mördats av den Jason. Efter 23 minuter inser jag till min besvikelse att det bara var en prolog. Den tyska regissören Marcus Nispel är mannen du ska ringa om du vill göra en reboot av en franchise som spårat ur. Han gjorde en habil men rätt meningslös nyinspelning av Motorsågsmassakern för några år sen och nu har han, på Michael Bays uppdrag, satt tänderna i Fredag den 13:e.

Marucs Nispel tillför absolut ingenting nytt. Att be om nyanserade karaktärer som man bryr sig om är kanske att be om för mycket, fast med den musikvideobakgrund som tysken har hade jag ändå hoppats på lite innovativa bildlösningar och framför allt ett pärlband av spektakulära mord. Icke. Det är supertraditionellt berättat och kriminellt dåligt skådespeleri. Att misslyckas så grundligt med en av skräckfilmens största ikoner borde innebära någon form av, om inte yrkesförbud så i alla fall karantän från genren.

2 COMMENTS

  1. Tyvärr blev jag besviken på Död snö, den har stora problem med stora delar av storyn och dessutom svårt att bestämma sig för vilken typ av "skräckis" den vill vara. Tycker gott de kunde ha gjort den "roligare" än den var för det är med det den lyckas bäst.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".