Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Recension

Stockholm Filmfestival 2011 – Like Crazy

Kärlek i motljus - dock utan sirap

Amerikanen Jacob träffar engelskan Anna i collegekorridorerna, men när den senare missbrukar sitt visum blir hon kvar i London. Med dagens teknik inleder de ett distansförhållande men påminns så småningom om att verkligheten fortsätter även efter att mobildisplayen tonat till svart.

Att kärlek är årets tema på festivalen kan väl inte undgått någon. Hyperromantiska Like Crazy tar det till sin spets. Med varsam hand vägleder Regissören Drake Doremus skådespelarna Anton Yelchin och Felicity Jones. Mycket av dialogen är improviserad och dom visar på enorm mognad för ofta nöjer dom sig med blickar och kroppsspråk för att få oss att förstå. Manuset är känsligt och ärligt och aldrig någonsin spekulativt som det lätt blir när kärlek ska skildras på film. I anslaget kastas man rakt in i deras spirande förälskelse, och det är så starkt skildrat att empatin räcker ända fram till det bitterljuva slutscenen som får mig att tänka lite på Mandomsprovet.

Sista duschen?

Med subtila medel och gott omdöme i redigeringen – scenerna är exakt så långa som behövs – hålls man på halster. Man vet helt enkelt riktigt inte hur det ska gå, vilket gör att Like Crazy skiljer sig från filmer med liknande tematik. Spelet är nedtonat och naturalistiskt och manuset tar aldrig några genvägar. Filmen backar aldrig för förälskelsens enorma komplexitet och slår effektivt hål på myten att kärleken övervinner allt.

Like Crazy är hittills festivalens stora överraskning för mig och en påminnelse om att aldrig döma en film utifrån affisch och trailer. Filmen är ett måste för dig som är förälskad, har varit förälskad, blivit ratad, hittat tillbaka, fått hjärtat krossat, tappat tron på kärleken eller just återfunnit den.

Like Crazy visas 19/11 kl 20.30 på Skandia och 20/11 kl 18:00 på Grand


LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".