Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Suited – En obekväm sanning

Suited1

Kläderna gör mannen heter det ju enligt det gamla talesättet men visst börjar det kännas rejält förlegat nu? Förr i tiden uttrycktes makt i kläderna och eftersom det då var män som satt på makten, alltså i ännu större grad än i dag var det också oerhört viktigt att framhäva att just dessa män var härskare och därmed stod över det enkla folket. Gamla porträtt av konungar och andra potentater från äldre tider speglar den tidens uppfattning att dessa paranta makthavare var en annan sorts människor än pöbeln. Nu ser det tack och lov inte riktigt ut så längre även om man givetvis aldrig skall underskatta vikten av en välskräddad kostym. I dag kommer man ofta undan med en schysst blazer, dressade jeans och en minutiöst struken skjorta men en välsittande kostym kan landa ditt drömjobb, vinna någons hjärta och få dig att utstråla auktoritet och självsäkerhet.

Nu kommer vi dock till problemet och själva pudelns kärna. Män kan bada i kostymer om kontot och boytan tillåter men var kan man som transsexuell köpa en kostym i dag? Och då menar jag inte en kostym som är köpt på herrekiperingen och sitter som en säck potatis utan ett plagg precis lika skräddarsytt och modernt som man kan förvänta sig när man har betalat dyra pengar för ett hantverk som skall hålla i många år framöver. Men kanske framför allt för att få bort den där känslan av att, ”kostymen är inte jag”, för att citera ett svenskt rockband.

suited2
Rae bollar idéer med en potentiell kund

Lena Dunham och Jason Benjamin, båda förmodligen mest kända för serien Girls har grävt djupare i problematiken och hittat några eldsjälar i Brooklyn som inte bara belyser problemet utan också har gjort något åt det. Två entreprenörer som startat smått men drömmer stort.

Bindle & Keep specialiserar sig på skräddarsydda kostymer för ett snabbt växande klientel som helt enkelt saknar vettiga alternativ i en välklädd vardag och står handfallna när trycket på inbjudan säger ”mörk kostym”

Daniel Friedman hade egentligen siktet inställt på rikedom. Han hade en dröm om att designa svindyra kostymer åt välbeställda börshajar på Wall Street men ödet ville annorlunda. Rae, född Rachel köpte sin första kostym i tjugoårsåldern och den satt precis lika illa som befarat men den gjorde samtidigt ett enormt intryck. Han insåg där och då att det fanns en viktig lucka att fylla och kontaktade Friedman för en praktikplats och Bindle & Keep såg dagens ljus för första gången.

suited3
Ropen skalla, skräddarsytt åt alla!

Även om Suited fokuserar mer på kunderna än på själva affärsverksamheten så är det omöjligt att inte glädjas och inspireras av Rae och Daniel när de vinner ännu en kunds hjärta och gör dennes liv lite enklare. Vi får flyktigt följa processen hela vägen, från kontakt via hemsidan till färdig kostym och det är en bred klientskara vi får stifta bekantskap med under en kort period och precis som alltid är behoven olika. Någon behöver en kostym för en anställningsintervju, en annan för en Bar Mitzvah. Vissa använder kostymen för att imponera på sin omgivning, andra för att dölja sin identitet då det fortfarande är skrämmande många arbetsgivare som gärna särbehandlar transsexuella. Everett, en juridikstuderande från Georgia berättar att han inte har några problem att vara öppen kring sitt val men att han flera gånger fått höra att han har helt rätt kvalifikationer men att hans livsval inte passar in i företagets policy ”Asså, det ser bra ut och så där men så var det ju det här med din transgenderpryl…”

suited4
”A well-tied tie is the first serious step in life” – Oscar Wilde

Varje potentiell kund får sin egen slot i dokumentären och fokus ligger som sagt på deras berättelser om livet och utmaningarna som transsexuell snarare än själva plagget. I en dokumentär om mode, utseende och identitet blir kostymen visserligen något av en symbolisk samlingspunkt men vi får inte följa någon avancerad tillverkningsprocess, bara ett par korta klipp här och där. Det är istället när den blir som mest obekväm Suited blir intressant. När man inte går som katten kring het gröt utan faktiskt vågar beröra fördomar och orättvisor i ett samhälle som utvecklats på så många sätt sedan de där gamla konungaporträtten, men ändå likt förbannat stått still.

Tyvärr är 77 minuters speltid och sex olika berättelser utblandat med modeshower och online-beställningsformulär ifyllda i realtid lite väl pressat och känslan blir därför att det finns så otroligt mycket mer att utforska.

Suited har premiär på HBO Nordic 21 juni

betyg3

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."