Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Ted 2 – Recension

Ted 2 

Seth MacFarlane är vad han är: en grabbig lustigkurre – varken mer eller mindre. Egentligen behöver man inte gå utanför Family Guy för att förstå allt vad MacFarlane är och står för som komiker. Peter Griffin är själva inkarnationen av hans livsprojekt i underhållningens tjänst – än så länge i alla fall. Initialt påminde Peter om den älskvärde idioten Homer Simpson från inspirationsserien. Om än att han var betydligt hänsynslösare. Därefter har Peters försonande drag stegvis försvunnit. MacFarlane bestämde sig för att fullfölja idioti, fullt ut. Homer älskar Marge, älskar Lisa, älskar Bart, älskar Maggie och har i alla fall ambitionen att göra rätt. Peter har druckit, pissat och spytt ut ambitionen.

Ted 2 5
Dressad teddybjörn.

Ted (2012) handlade om en teddybjörn som fått liv. Ingen aning om det säger mest om filmen eller mest om mig själv att jag inte ens minns att Donny (Giovanni Ribisi) var antagonisten. Han återkommer också. Ted (Seth MacFarlane) gifter sig här med sin kärlek Tami-Lynn (Jessica Barth) och John (Mark Wahlberg) är singel efter att han blivit bränd av Lori från första rullen. Ted och Tami-Lynn får dock relationsproblem och vad bättre då än att skaffa barn (!?). Men Ted saknar ju både penis och reproduktionsförmåga, han är en leksak för Guds skull (LOLz)! Efter turer kring spermadonation och adoption framkommer det att Ted inte ses som en mänsklig individ av den amerikanska staten. Det blir rättegång som ska fastställa huruvida Ted är en person med mänskliga rättigheter eller ”egendom”.

Ted 2 2
Ett av de där skämten som dras för långt på MacFarlanes patenterade manér.

Storyn är verkligen sekundär i detta sammanhang, allt är egentligen osammanhängande scener av snubbnycker som MacFarlane vill förverkliga. ”No straight man writes that many show tunes”, skojade ”the late great” Patrice O’Neal om honom i Charlie Sheen-roasten. Hur det egentligen är med den saken är helt oviktigt, men MacFarlane verkar fullkomligt besatt av homosexuella män och manlig homosexualitet. Ett av skämten består i att Ted och John vägrar braja ur en bong formad som en penis. Ett annat av att det homosexuella paret, spelat av Patrick Warburton (David Puddy i Seinfeld och Joe Swanson i Family Guy) och Michael Dorn (Worf i Star Trek), är otroligt macho och spöar nördar på Comic-Con.

Det pendlar mellan alldeles för plumt, rent utsagt tråkigt och (ibland) väldigt kul. Ted och Johns besök spermabanken är till exempel riktigt roligt. Den gräsrökande advokaten Samantha (Amanda Seyfried) blir den som ska försvara Ted under rättegången. En ganska tråkig roll där det görs en poäng av att hon kan noll om populärkultur. Populärkultur är nämligen allt i MacFarlanes värld – och snubbnördars värld i allmänhet. Givetvis blir det också dötrist kärlek mellan henne och John.

Ted 2 4
Ted kastar en spermaburk till John. Ni kan inte gissa vad som händer sen…

MacFarlane kan uppenbarligen inte berätta en historia. Och han kan inte iscensätta empati. Jag vill verkligen inte lägga sordin på stämningen med gubbfilosofi. När man är ung är det måhända jätteskojsigt att gapflabba åt fånigheter, det är det nu också. Men man behöver faktiskt något mer för att stå ut (i två timmar).

Några av de vulgära skämten träffar på det sättet att garvet kommer som en direkt reaktion någonstans från magen. Resten är om inte tråkigt så bara smaklöst. Att skämta om 11 september går utmärkt, också faktiskt om Robin Williams, men Charlie Hebdo är verkligen alldeles för tidigt. Och ja, MacFarlane ska få göra det – lika bra att påpeka det med tanke på idiotin som florerar i allmänhet och ”missförstånds”-principerna som råder i sociala medier – men det är inte roligt och det gör en sämre film. Sedan är Wahlbergs flängiga bro-dude-tolkning fortfarande ett nöje att se, precis som i ettan. En teddybjörn som lever, pundar och dräggar är dock mest kul som idé och ett längre skämt i bastun, men håller varken i en eller två filmer.

Ted 2 har biopremiär 17 juli. 

betyg2

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *