Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Farewell
Film Recension

The Farewell – Känslosamt och roligt om en stor familjehemlighet

Betyg

Billi är en ung kinesisk-amerikansk kvinna som bor i New York. Hennes farmor är döende, men inom kinesisk kultur är det tydligen vanligt att familjen låter äldre som är sjuka vara lyckligt ovetande. Detta för att undvika att personen ska tappa hoppet och livsgnistan. Man väljer alltså att inte berätta om cancern för farmor Nai Nai. Istället blir ett bröllop en lämplig ursäkt för att samla släkten i Kina en sista gång och ta farväl.

Awkwafina
Awkwafina

I filmens inledning får vi reda på att storyn är baserad på en sann lögn. Lulu Wang har både skrivit manus och regisserat The Farewell. Filmen är baserad på hennes egen historia, men sättet som en familj i kris skildras på känns universellt. Det är lätt att relatera.

Det här är en varm och trivsam dramakomedi. I huvudrollen ser vi rapparen och skådespelerskan Awkwafina (Ocean’s 8, Crazy Rich Asians och Jumanji: The Next Level) som tidigare i veckan välförtjänt belönades med en Golden Globe för rollen som Billi. Awkwafina gör här en helt annan typ av karaktär än den vi är vana vid att se och hon gör det så himla bra. Hennes ömsinta relation med sin farmor är verkligen härlig att följa.

Vi bjuds på intressanta kulturkrockar, ett väldigt bra manus och fina skådespelarinsatser. När eftertexterna rullar får vi dessutom lyssna på en smått oemotståndlig kinesisk version av en mycket välbekant ballad.

Filmen gav mig flera tankeställare. Om du själv bara hade några månader kvar att leva, skulle du vilja veta det?

The Farewell har biopremiär den 10 januari.

Foto: Nonstop Entertainment

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.