Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

The Jam: About the Young Idea – Väldressat band, välstädad dokumentär

the-jam-about-a-young-idea

Brittiska The Jam influerades till viss del av den samtida punkens framfart. De var arga, unga män med attityd och högt tempo. Men samtidigt sneglade de musikaliskt mer tillbaka på 60-talsrock och R&B, och istället för nitar och säkerhetsnålar körde de väldressat i svarta kostymer. Detta innebar att The Jam blev föregångare till och stilbildare för den mod revival som uppstod i slutet av 70-talet. På deras sex album mellan 1977 och deras uppbrott 1982 hade de 18 singlar på Top 40 varav fyra listettor.

I dokumentären The Jam: About the Young Idea (som visades nu på Way Out West) får vi följa bandets start från den sömniga orten Woking till deras framgångsrika om än ganska korta karriär. Efter lite medlemsjusteringar bestod bandet till slut av frontfiguren Paul Weller på gitarr och sång, Bruce Foxton på bas och Rick Buckler på trummor.

Den sistnämnde erkänner att det var tur att det blev något av The Jam, annars hade han slutat som fönstertvättare eller i fängelse. Typiskt hårt liv för en slagverkare. Men annars skiljer de sig som sagt från den punkvåg som dåtidens ungdomar hängav sig till. Exempelvis kunde de traktera sina instrument betydligt bättre än de flesta punkband och siktade på att bli ett nytt Beatles. Och det känns som tre väldigt städade herrar som i denna dokumentär får berätta sin historia som nästan helt är utan kontroverser. Det som känns mest känsligt är när Paul Weller 1982 vill göra annan musik och ganska drastiskt upplöser bandet. Han har sedan dess även vägrat vara med i en återförening. Men de andra i bandet verkar ha accepterat detta och kör vidare med sina liv. Bruce Foxton fortsätter spela låtarna i ”coverbandet” From The Jam.

the-jam-2

Avsaknaden av schismer eller magiska musikaliska ståpälsögonblick gör tyvärr den här dokumentären inte särskilt intressant om man nu inte är en die-hard The Jam-fan. Vilket jag inte är.

Den är också relativt humorlös om man jämför med andra liknande dokumentärer. Roligast blir det när de torrt i alla fall kan konstatera att de har mer politiska texter än Duran Duran. Den unga japanskan som inte kan ett ord engelska nästan som flyttar till England för The Jam på ett visum som förlängs och förlängs och förlängs och som nu bott i landet sen dess är ett charmigt inslag. Att se en ung Shane MacGowan (från The Pogues) stå i publiken och röja, och höra Martin ”Bilbo” Freeman prata om sin uppväxt med The Jam är också några av ganska få höjdpunkter.

Samtidigt är The Jam: About the Young Idea självklart ett viktigt historiskt dokument om ett av de mest inflytelserika banden för denna tid, även om det mest blev en brittisk angelägenhet.

betyg3

Oklart när och hur The Jam: About the Young Idea kommer visas framöver.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.