Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

The Promise – kärlekshistoria blandat med en hel del historia

thepromise (1)

Denna recension är skriven av vår debuterande gästskribent Johan Stavjö.

The Promise utspelar sig vid början av första världskriget i det dåvarande Osmanska Riket, men centrerat i dagens Turkiet. Där Mikael Boghosian (Oscar Isaac) förlovar sig med Maral (Angela Sarafyan), en kvinna från hans by, för att med hemgiften studera medicin i Konstantinopel. Han bor hos sin förmögne farbror där han möter Ana (Charlotte Le Bon) som undervisar dans till hans småkusiner. Mikael faller för henne vid första ögonkastet i traditionell Hollywood kliché anda. Deras kärlek möter hinder i form av Anas pojkvän, den amerikanske journalisten Chris Myers (Christian Bale), samt Mikaels egen förlovning. Samtidigt som Mikael upplever det storslagna stadslivet, studier inom medicin och att kämpa med sina känslor går Osmanska Riket med i kriget i Europa tillsammans tyskarna. I Konstantinopel blir gatorna oroliga för armenier vilket utsätter hela Mikaels familj och likaså Ana. Armenier i staden blir arresterade och hela deras tillvaro sätts på spel.

the promise

The Promise är regisserad av Terry George (Hotel Rwanda & In The Name of the Father), som tillsammans med Robin Swicord (The Curious Case of Benjamin Button) skrivit manuset. Jag tror att målet med filmen var att sprida kunskap om det Armeniska Folkmordet som ägde rum under tiden filmen utspelar sig. Där armenier likt judar i andra världskriget blev utsatta, förföljda och mördade. Runt 1,5 miljoner armenier dog under ledningen av det Osmanska Riket. I Turkiet idag anser domstolar att det strider mot landets grundlagar att påstå att folkmordet mot armenier ägt rum. 11:e mars 2010 beslutade riksdagen i Sverige att erkänna morden. Trots det närliggande triangeldramat är The Promise en krigsfilm under andra världskriget, där huvudkaraktärerna fungerar likt rebeller mot det överläggande hotet.

ThePromise

Filmen lyckas fånga just det ett historiskt drama bör, en realistisk och naturalistisk verklighet, men samtidigt sätta karaktärer interna och externa konflikt. Fotot fungerar till mesta delar av filmen med episka vyer och att fånga den farliga verkligheten. När fotot inte går hela vägen finns i de stilistiska darlings hos fotografen som är snyggt plåtade men tappar den naturalism som filmen bör eftersträva i tanke på sin marknadsföring att vara ”sann historia”.

ThePromise-2

The Promise är en historisk dramafilm som marknadsförs som ett romantiskt triangeldrama. Regissören Terry George har fångat en kärlekshistoria med en undangömd, ambitiös, verklig berättelse. Filmen lyckades väcka empati och sorg, vilket enligt mig är vad film är menad att göra. Det finns mycket i filmen som vill bli sagt och det var en konstant balansgång mellan historian om det armeniska folket och kärlekshistorien mellan Mikael och Ana. Det är i den grad filmen inte lyckats i jämförelse med krigsfilmer som Saving Private Ryan. Men i slutändan är detta en film likt The Imitation Game, som är en berättelse/händelse som folk bör veta om som samtidigt är underhållande nog att låta sig försvinna i biomörkret med.

 

The Promise har biopremiär 19:e maj.

betyg3_5

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.