Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Tropiska fiskar och iskalla mördare i Cold Fish

Nobuyuki Shamoto (Mitsuru Fukikoshi) är en man med enkla intressen. Han driver en liten butik för tropiska akvariefiskar och gillar att studera rymden. Han är en artig och tystlåten man som inte syns i en folkmassa. Inte ens när hans rebelliska tonårsdotter Mitsuko (Hikari Kajiwara) åker dit för snatteri visar han några större känslor. I tidernas värsta monsunregn tar han istället sin fru i handen och åker till brottsplatsen utan att ana att denna lilla händelse för evigt kommer att förändra familjens liv.

En fiskhandlare som har förlorat allt
Mitt i den värsta avhyvlingen träder Yukio Murata (Denden) in i handlingarna. Han är en framgångsrik affärsman som gjort stora pengar inom akvariebranschen. Det finns inga tropiska fiskar som inte Yukio har lagt vantarna på. Han är raka motsatsen till Nobuyuki och älskar det ytliga och dyra men han tröttnar snabbt och måste ständigt finna nya exklusiva leksaker. Murata räddar familjen Shamoto genom att ta dem under sina vingar. Han ger Mitsuko ett jobb som fiskskötare, gör Nobuyuki till sin affärspartner och tröstar den uttråkade frun Taeko genom att ge henne cigaretter och våldsamt förnedrande sex, viktiga saker här i livet som hon inte får av sin man.

Härifrån går allting väldigt snabbt och innan du vet ordet av så är du fångad i en absurd historia driven av sexuellt våld, vanligt våld, extremt våld och ultravåld de luxe. Murata är ingenting annat än en duperande, maktgalen psykopat som driver den lilla familjen längre och längre in i vansinnets underbara värld och inom tre dagar har Shamoto förlorat allting men har ändå allt kvar att förlora.

Cold Fish är verkligen ingen lätt film att se men man sugs med i filmen vare sig man vill det eller inte för mitt i alla styckade kroppar, brutala våldtäkter och fontäner av blod så finns där en knivskarp svart humor och ett bländande skådespel med ett driv och en nerv som gör att man inte kan slita blicken från TVn. Filmen är två och en halv timme lång men det finns så många sidor, så mycket att utforska i denna skruvade japanska historia att man bara sitter och gapar.

Fredagsmys i regi av Shion Sono

Regissören Shion Sono har i Cold Fish, med små medel och liten budget lyckats få ut precis allt som går i form av prestationer och kamerakonst. Sono är förmodligen okänd för de flesta men är ett välkänt och välrenommerat namn inom genren och har tidigare bland annat gett oss den briljanta Suicide Club.

Det är klart att man kan och förmodligen skall ha synpunkter på det grafiska våldet och kvinnosynen som hör hemma någon gång på stenåldern men Cold Fish är en magnifik naken kall uppvisning i asiatisk extremkonst och under tiden eftertexterna rullar så kämpar jag mot mina egna känslor och tankar. Förnuftet säger nej men hjärnan och hjärtat säger ja så jag bestämmer mig för att direkt se filmen ännu en gång. Senast detta inträffade var när jag såg Se7en för första gången.

Cold Fish släpps på DVD den 26:e oktober

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."