Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Yao – Fransk feelgood i Senegal om ännu en oväntad vänskap

Betyg

Yao är en tonåring i Senegal. Han reser nästan 40 mil för att möta sin idol Seydou Tall – en rotlös fransk filmstjärna på besök i landet som hans familj kommer från. Detta möte påverkar dem båda och blir starten på en fin vänskap.

Omar Sy som spelar Seydou charmade hela världen då han spelade en av huvudrollerna i En oväntad vänskap (2011). Det är Frankrikes största internationella publiksuccé och det har därefter gjorts en amerikansk remake. Yao lär tyvärr inte bli samma framgångssaga.

Filmens tema om att hitta hem hade kunnat bli väldigt intressant, men det känns som att det aldrig riktigt tar fart. Yao innehåller fina dialoger, många bilscener längs dammiga vägar, njutbara naturskildringar och trovärdigt skådespeleri – men saknar fördjupning. Nu blir det ganska tunt. Jag hade velat veta, skratta och känna mer.

Filmen är fin och det känns mysigt och trivsamt att se en alltigenom positiv film. Allt lunkar på i ett lugnt tempo. Det blir lite för tillrättalagt och sockersött ibland, men samtidigt känns det lite hoppfullt. Så här borde alla möten mellan barn och vuxna vara.

För vem?

Om du är less på att höra om all skit som händer i vår värld och behöver fly världen en stund och se tillvaron i ett nytt ljus. Om du också golvades av Omar Sys oemotståndliga charm i En oväntad vänskap och nu vill återse honom i en lite mer vuxen, lugn och filosofisk version.

Yao har biopremiär fredag 17 maj

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.