Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Zebrarummet – unga skådespelare imponerar trots en något rörig handling

Betyg

När jag var ca 15 år hamnade jag på en fest i ett sommarhus i Båstad där de flesta av gästerna gick på internatskolan Lundsberg. Anledningen att jag kommer ihåg denna specifika fest trots en låg ålder är att gänget från Lundsberg betedde sig så vuxet men samtidigt barnsligt.

De var lillgamla till tusen och pratade högt och brett om var de tillbringade sina somrar, var de åkte skidor stup i kvarten, i vilka jaktlag deras föräldrar lekte jägare, om kompisens kusins syssling som umgicks med medlemmar ur den svenska kungafamiljen osv. När jag frågade om det inte var tråkigt att vara instängd på ett internat mitt ute i tjotahejti tittade de på mig som om jag påstod att deras förfäder var sossar och vänsterpartister.

I Henrik Schyfferts och Gustaf Skördemans dramaserie Zebrarummet har man flyttat Lundsberg till den påhittade internatskolan Tuna Kvarn. Här är avkomman till några av Sveriges rikaste människor inkvarterade för att på den bästa utbildningen för att kunna följa i sina föräldrars fotspår som höjdare i näringslivet.

Det finns en klubb på skolan som heter Zebrarummet där bara de mest speciella erbjuds ett medlemskap. Men först behöver man gå igenom en initiationsrit som innehåller lika delar förnedring och rusmedel. Dagen efter hittas en av eleverna flytandes i vattnet nedanför skolan. Genast riktas misstankarna mot eleverna på den kommunala skolan som ligger på andra sidan ån, Holmeredskolan. För inte kan väl någon av eleverna på ”fiiina” Tuna Kvarn vara skyldig?

Självklart försöker man lägga skulden på den ”lägre” samhällsklassen på Holmeredskolan vilket ägaren och VD:n Carl av Tuna Kvarn gör sitt bästa för att få till. Schyffert är riktigt bra som den kalla och oberäkneliga Carl som har lite väl många skelett i sin dyra garderob. Hans son Hugo (Valter Skarsgård gör ett imponerande jobb) som går på skolan är en ännu obehagligare person än sin pappa med ett humör lika oberäkneligt som jordens klimat för tillfället.

Hans två sidekickar, även de rankas högt på psykopatskalan, spelade av Edvin Endre och Alva Bratt är oerhört bra. En annan intressant karaktär som utmärker sig är kuratorn Sara (Aliette Opheim) på Holmeredskolan som kämpar hårt mot klasskillnader och orättvisor. Men Carl har andra planer för henne.

Handlingen håller högt tempo till en början men tappar tyvärr fart efter några avsnitt då vissa ologiska ”karriärvägar” öppnas upp för vissa personer lite väl snabbt. Blir lite rörigt men mitt intresse finns fortfarande kvar p.g.a. tidigare nämnda skådespelarprestationer och jag hoppas att vi får se en andra säsong av Zebrarummet då slutet gav mersmak.

Foto: Viaplay.

Zebrarummet finns att streama på Viaplay.

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.