Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Zombieland: Double Tap – Skratt, familjegnabb och splatter

Betyg

Bra

  • Woody Harrelson
  • Zoey Deutch
  • Alla överlevnadsregler
  • Äcklet och humorn

Dåligt

  • Little Rock
  • Repetitiv

Tio år efter att den första filmen kom 2009 får vi äntligen återse världens charmigaste zombieslaktare. Nu möter Columbus, Tallahasse, Wichita och Little Rock nya överlevare och zombies som har utvecklats sedan sist. Samtidigt måste de hantera problem som uppstår inom deras egna dysfunktionella familj.

Varför har denna populära film inte fått en uppföljare förrän nu? Tidsbrist pga stora framgångar hos filmens skådespelare och manusförfattare är tydligen förklaringen. Hursomhelst tycker jag att tvåan har varit värd att vänta på, även denna film är fulladdad med sköna referenser och roliga scener. Det här är både underhållande och lite nostalgiskt, precis som jag tycker att en bra uppföljare ska vara.

Skådespelarna

Det känns som att skådespelarna har saknat sina karaktärer, framförallt Woody Harrelson – han i högform. Abigail Breslin är den enda i gänget som jag inte tycker tillför något, hennes karaktär Little Rock är tyvärr ganska trist i uppföljaren. Tack och lov verkar även manusförfattarna ha insett detta.

Nytillskottet Zoey Deutch (The Politician) som spelar en rosaklädd delfin- och regnbågsälskande barbiebrud passar däremot strålande. Så rolig! Hon lyser upp varje scen hon medverkar i. Henne vill jag genast se mer av!

Zombieland: Duble Tap
Madison (Zoey Deutch), Wichita (Emma Stone), Columbus (Jesse Eisenberg) och Tallahassee (Woody Harrelson). Foto: Sony Pictures/ SF Studios

Redan strax INNAN filmen börjar sätter Zombieland: Double Tap tonen med hjälp av produktionsbolaget. Därefter kickar en grym inledningsscen igång, där vi får se våra hjältar fightas mot zombies i slow motion ute på en åker intill vita huset, till tonerna av ett tungt soundtrack.

Jag älskar filmens toknördiga fokus på Jesse Eisenbergs alla överlevnadsregler och hur dessa illustreras. Filmtiteln härstammar för övrigt från regel #2. Zombieland: Double Tap är först och främst en komedi, men vi bjuds även på lite trivsamt relationsdrama varvat med actionspäckat zombieslaktande. Om du liksom jag lider av svår emetofobi (kräkfobi) är denna film emellanåt en smärre utmaning. Det är mycket äckligt som sprutar fram.

Den första filmen fick välförtjänt kultstatus, men uppföljaren lär kanske inte älskas av alla. Så är det väl alltid när förväntningar har byggts upp, särskilt under så lång tid – men jag känner mig klart nöjd. Tvåan ger oss inte så mycket nytt, men en värdig uppföljare tycker jag att de har lyckats få till.

Tips!

  • Var det länge sedan du såg den första filmen? Se om den innan du ser denna. Visst är storyn enkel att hänga med i oavsett – men att minnas fler detaljer ger ett mervärde.
  • Missa inte extrascenerna – stanna kvar ända tills ALLA eftertexter är slut.
  • Klimatkrisen skrämmer Woody Harrelson betydligt mer än zombies. Härligt att se hans engagemang i frågan. Här berättar Woody och Billie Eilish om detta.

Zombieland: Double Tap har biopremiär 18 oktober.

Foto: SF Studios / Columbia Pictures/ Sony Pictures

 

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.