Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

12 Monkeys säsong 2 – En första titt

12M

När jag såg att det skulle komma en serie som hette 12 Monkeys tänkte jag direkt på Terry Gilliams höjdarrulle från -95. Ni vet den där sci-fi-thrillern med Bruce Willis, Madeleine Stowe och Brad Pitt. Nu har jag förvisso inte sett om den filmen på kanske ett tiotal år, jag är lite rädd att den inte åldrats med önskad värdighet men då var den ju da bomb och jag såg den säkert 10 gånger på kort tid. Jag kommer ihåg att det var grymma specialeffekter, ett läskigt virus och en tät mystik som låg över hela produktionen. Samtidigt var den intelligent. Det var inte det vanliga apokalypsmöget. Nej, här gällde det att hänga med för det var en komplex story som med nöd och näppe höll ihop under filmens två timmar. Jag minns att det höll på att spåra rejält i slutet men att Gilliam som det geni han är ändå lyckades sy ihop säcken utan att lämna några större hål.

När så SyFy annonserar att de kommer att lansera en serie som inte riktigt bygger på filmen men ändå gör det kände jag mig skeptisk. Hur skulle det ens vara möjligt att basera en hel seriesäsong på en film så komplex och ibland, skall vi kalla det rörig, men på ett bra sätt? att det krävdes en hel del eftertanke och flera omtittar för att helt greppa storyn. Inget ont om Terry Matalas och Travis Fickett men de är inga Terry Gilliams.

12M3
Katarina Jones (Barbara Sukowa) leder arbetet i synthbunkern

Förra året landade i alla fall serien på HBO Nordic och jag såg hela första säsongen. Jag skall dock vara ärlig med att säga att det var riktigt nära att jag hoppade av ungefär halvvägs in men kände ändå att jag ville veta hur det blev med det där viruset. Det är något med virus som får mig hooked. Jag vet inte riktigt vad det är men jag tror att det åtminstone eskalerade på grund av en annan film från -95, Outbreak. Definitivt inte en film som landar på någon topplista men introscenen där kameran följer Dustin Hoffman in i de olika rummen på CDC med förvaring av virus och ju högre siffra desto dödligare virus är magisk. Och så det sista rummet då där alla virus som helt saknar botemedel ligger nerfrysta i provrör och hanteras av personal i gigantiska skyddsdräkter. Det var ju rena godisbutiken får någon som tyckte att det där med virus var vansinnigt fascinerande.

Nog med det. Första säsongen av 12 Monkeys var precis så där rörig och osammanhängande som jag befarat. Det hoppades fram och tillbaka genom tidsåldrar så att jag höll på att bli tokig. Till skillnad från många andra produktioner kring tidsresor så handlade det inte om filosofin bakom konceptet, det var bara ett faktum. ”Hey, vi kan resa vart och när vi vill för att stoppa viruset från att spridas och därmed också i princip förinta mänskligheten, skit samma hur. Vi bara kan.” Ungefär så. Precis som i filmen är viruset och tidsresorna premissen men det är väl också där likheterna stannar. Specialeffekterna kändes som left-overs från the Matrix och electroindustribandet Frontline Assemblys tidiga musikvideos och skådespeleriet var stundtals skrattretande dåligt, med undantag för Jennifer Goines (Emily Hampshire) som var brutalt bra i sin schizofrena roll. Jag var helt säker på att serien skulle läggas ner men tji fick jag. Tydligen var det en tittarsuccé och nu landar alltså säsong två på HBO Nordic. Jag har sett de första fyra avsnitten.

12M4
Bromancesoffan är riktigt obekväm

Resten av texten innehåller SPOILERS från första säsongen. Läs enbart vidare om du redan har sett denna! Jag tänker dock inte spoila något av den nya säsongen.

Den stora frågan är givetvis fortfarande, kommer Jennifer att släppa lös viruset och döda miljarder människor? Men det finns även andra frågeställningar som man gärna vill ha svar på. Hur går det t.ex. för Cole och hans tidsresande? Han har det ju lite körigt med paradoxeffekterna som i värsta fall kan skada honom permanent. Och hans on and off med Ramse då. Hur bra polare är de egentligen och vad händer med Cassie som drog till 2044, vad har hon för agenda?

Det är väl också här någonstans som jag stannar upp och tänker ”vad sjutton är det jag sitter och tittar på egentligen?” 12 Monkeys försöker med så mycket på en gång att det blir svårt att hålla isär de olika projekten, om vi nu kan kalla dem så. Vissa blir hyfsat framgångsrika, andra störtdyker direkt och precis som under första säsongen har jag övervägt att lägga ner. Denna gång dock redan i avsnitt två. Den centrala konflikten i den här säsongen är nu så fruktansvärt invecklad och teoretisk att jag helt ärligt tvivlar på att det går att lösa på ett trovärdigt sätt. Det känns som att man har målat in sig i ett hörn och nu inte kan ta sig därifrån, vilket givetvis också tvingar mig att fortsätta titta. Ibland undrar jag dock om det är värt det. När serien plötsligt skall gå från sci-fi-thriller till något annat och försöka behandla romantik eller male bonding blir dialogen pinsamt jobbig.

12M1
För Cole för sin hatt

 

Under de här fyra avsnitten händer det mer än under hela första säsongen och man söker svar i alla tänkbara tidsåldrar, från 1940 till 2044. Jag är dock inte helt säker på att det är en bra sak för det blir som sagt lite för mycket av det goda och fortsätter det så här får jag börja föra anteckningar. Efter ett tag tänkte jag för mig själv, jaha det enda som saknas nu är ett par ninjor och voilà! där var dem. Nu var det visserligen inga ninjor per se men med deras inträde, ännu en fraktion att hålla reda på.

Specialeffekterna har blivit lite bättre över lag men är fortfarande so so. Att de springer runt i den där plastiga synthbunkern med citycamo och crewcut-frisyr är illa nog men den där tidsresenärs-tandläkarstolen med blått ljus och två cylindrar är riktigt svår att ta på allvar år 2016 men framför allt är den absurd år 2044. De bästa scenerna utspelar sig helt klart i nutid.

Det är som sagt svårt att säga alltför mycket utan att spoila säsongen men räkna med att det blir mer av allt. Det blir fler tidsresor, fler karaktärer, fler hot mot mänskligheten, mer kärlek, ännu fler tidsresor och väldigt mycket mer Jennifer Goines.

Jag har givetvis inget annat val än att fortsätta titta. 12 Monkeys är trots allt den mest invecklade serien i showbiz och en utmaning omöjlig att motstå.

12 Monkeys säsong 2 har premiär på HBO Nordic 19 april

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."