Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Exit
Listor & Tips Serier & TV

17 maj – Vi gratulerar våra grannar i Väst med tips på sevärda serier

CISSI:

Velkommen til Utmark – Om Bröderna Cohen var norrmän hade de gjort exakt en tv-serie som denna. I ett pyttelitet samhälle någonstans långt upp i karga Nordnorge på gränsen mot Finland hittar vi ett gäng hyfsat speciella karaktärer. Vi får lära känna en alkoholiserad fåruppfödare vars kroppsspråk kan liknas vid en strykrädd hund, den samiska Bilzi som tror han är Gud själv och har ”snott” fåruppfödarens uttråkade maka, en länsman med grava spelproblem som utnyttjar sin frus demensdiagnos när han springer till pantbanken stup i kvarten, en hallick som köper eskorter från Albanien, killen som kör skolskjutsen har lite speciella intressen på fritiden som inkluderar en gagball, en butiksägare som hävdar vara besatt av sin döda makes ande, en lärarinna som lämnat en religiös sekt med förkärlek för ytterdörrar, en tuff snubbe som använder de albanska brudarna till att få naglarna målade osv. Här finns en karaktär för varje smak helt enkelt och det är vansinnigt underhållande om man har en humor av det mörkare slaget för att uttrycka mig milt.

Velkommen til Utmark finns hos HBO Nordic.

Bild: HBO Nordic.

Pörni – är smeknamnet på en ensamstående mamma som försöker jonglera ett tungt arbete som handläggare inom barn- och familjomsorgen, en 70-ish far som vågat sig ur den berömda garderoben, två tonåringar som är kompletta idioter (ursäkta mig men jag hade sålt dem på Blocket) som inte förstår vad deras ömma moder gör för dem varje dag medan deras pappa flyttat till Köpenhamn och inte bryr sig nämnvärt om sin avkomma. Dessutom tycker Pörnis bästa vän att hon ska börja dejta en yngre jurist som jobbar inom kommunen. Upp i allt detta bär Pörni på en oerhörd sorg efter sin syster som omkom i en bilolycka vars tonårsson Pörni frivilligt tagit sig an då han hatar sin pappa. Pörni handlar om livets olika dilemman vi ställs inför, hur vi kämpar på trots att livet vissa dagar känns som en vandring upp till toppen av Mount Everest, hur man hela tiden vill göra rätt för sig samtidigt som man vill ta hand om dem man älskar. Jag gapflabbar och får vatten i ögonen av denna helt fantastiska serie skapad av huvudrollsinnehavaren herself, Henriette Steenstrup.

Pörni finns hos Viaplay.

Bild: Viaplay.

LINDMAN:

Bäst i Norge? Øystein Karlsen, om ni frågar mig. Han ligger nämligen bakom två av landets bästa serier någonsin, och inte bara det, det är dessutom två av de bästa serierna i sin genre. Överhuvudtaget! Två serier som förvisso är väldigt olika varandra tematiskt men som samtidigt delar ett monumentalt mörker och lidande men samtidigt lyckas blanda allt det tragiska med en synnerligen pricksäker humor.

Atle Antonsen i Dag. Bild: TV 2

Dag – Äktenskapsrådgivaren som inget äktenskap överlever. Dag Refsnes, spelad av en fenomenal Atle Antonsen tycker egentligen att människan bör leva i ensamhet och han avskyr verkligen andra människor och all form av social gemenskap, med hela sin mörka själ. Han har endast två personer i sin omedelbara närhet. Receptionisten Malin, som brottas med sina egna vanföreställningar, och den ständiga förloraren och polaren Benedikt. En snubbe som helt saknar taktkänsla och som hela tiden lyckas förstöra allt för sig själv. Oftast välförtjänt men även parodiskt otursförföljd. Dag är verkligen hopplösheten personifierad. Han har gett upp för länge sedan. Han har låst dörren bakom sig, släpper ingen över tröskeln och lever sitt liv med LP-plattor och bacon. Ända tills Eva Holstad (Tuva Novotny) knackar på och sakta men säkert börjar lära honom att uppskatta livet.

Dag låg tidigare på Netflix men verkar nu vara borttagen. Men den finns att hyrstreama på SF Anytime, avsnitt per avsnitt.

Från vänster: Tobias Santelmann, Jon Øigarden, Simon J. Berger, Pål Sverre Hagen i Exit. Bild: Fremantle/NRK

ExitExit slog ner från ingenstans för två år sedan. En serie, löst baserad på verkliga karaktärer, där fyra vedervärdiga affärsmän lever livet men samtidigt hatar detsamma och värst av alla är Simon J. Berger. Hans karaktär Adam är både imponerande och motbjudande på samma gång. Hedgefondmäklaren med tydliga psykopatiska drag som i hemlighet låtit sterilisera sig men undlåtit att berätta detta för sin barnalängtande fru för direkt tankarna till Christian Bales Patrick Bateman, både till utseende och manér. I en norsk finansvärld där allt kretsar kring yta, en värld där pengar, prostituerade, champagne och droger enligt huvudpersonerna själva är det enda sättet att överleva den grå socialdemokratiska vardagen står serien ut från mängden och är något av det mörkaste man kan se på TV. Andra säsongen från i år kunde inte riktigt bjuda på samma chockfaktor och det blev lite väl mycket instruktionsfilm över det hela när Rolf Lassgård och Sofia Helin plötsligt trillade in och körde någon ”aktieskola for dummies” mitt i allt det nattsvarta. Men lidandet var det inget fel på. Det var gott om förlorare och väldigt få vinnare. Nu återstår att se om säsong tre lyckas hitta tillbaka till den där magin igen där allt kändes nytt eller om det bara blir mer av samma. Min egen riskanalys säger väl att det mesta tyvärr tyder på det sistnämnda.

Båda säsongerna av Exit ligger på SVT Play.

Beforeigners.
Poliserna Lars och Alfhildr i Beforeigners. Bild: HBO Nordic

INGRID:

BeforeignersBeforeigners är den första norska originalproduktionen från HBO, och det är en mycket underhållande hybrid av fantasy och polisserie. Beforeigners, eller framvandrare, är människor som kommit till vår tid från andra tider i historien. Plötsligt dyker de oförklarligt upp i vattnet, i samband med mystiska ljusblixtar. Piprökande Freudciterande 1800-talsmän med stora mustascher, röjiga vikingar som slåss och festar vilt, och stenåldersmänniskor som helst går nakna och äter rått kött. Alla ska de nu leva tillsammans i samma samhälle, och de som redan bodde där måste förhålla sig till de nya invånare som plötsligt dyker upp.

Ja, det är uppenbart att paralleller dras till dagens situation med flyktingar och migranter. Särskilda områden växer fram i Oslo, där folk från vissa tidsåldrar bor och där det finns särskilda restauranger med mat från den tiden, och det frodas skepsis och hat mot framvandrarna.  Och på polisstationen är cheferna mycket nöjda över sin mångfaldssatsning, när de anställer den första brottsutredaren med framvandrarbakgrund. Nämligen vikingakvinnan Alfhildr Enginsdotter, lysande spelad av Krista Kosonen (som är finländsk, men här pratar både norska och fornnordiska, två språk hon inte kunde ett ord av innan inspelningen så vitt jag förstått), som får samarbeta med den slitna nutidspolisen Lars (Nicolai Cleve Broch) , när de ska utreda ett misstänkt mord på en framvandrarkvinna.

Beforeigners spretar lite i stämning och ton, men det är ändå väldigt sevärt och underhållande, med mycket smarta detaljer i manuset av Eilif Skodvin och Anne Bjørnstad (som också är skapare till serien Lillyhammer). Premissen med framvandrare från svunna tider är ju väldigt fantasieggande, eller hur? Och snart (oklart när) kommer en säsong 2.

Beforeigners finns på HBO. 

Ragnarök Netflix
Magne (David Stakson) och hans lillebor Laurits (Jonas Strand Gravli) i Ragnarök. Foto: Netflix

Ragnarök – Det var väl bara en tidsfråga innan det skulle komma en storslagen norsk serie baserad på nordisk mytologi. Jag menar, man kan inte både ha den där spektakulära naturen och den där spännande kulturella bakgrunden utan att utnyttja det? Netflixserien Ragnarök utspelar sig dock i nutid, men med rötterna i den nordiska mytologin. Och här kombineras mytologisk spänning med klimatförändringsångest.

I den lilla orten Edda går klimatförändringen ännu snabbare än förväntat. Vintrarna är ovanligt varma, isen på fjällen smälter och ibland blir det extrema köldknäppar och skyfall. Det är faktiskt inte svårt att föreställa sig att det är en andra Ragnarök på gång. Familjen Jutul styr i stort sett staden, med sitt företag Jutul Industrier, som vissa också menar ligger bakom det förorenade vattnet på fjället. Pappa Vidal, mamma Ran och tonårsbarnen Fjor och Saxa (som båda spelas av Skam-alumni: Herman Tømmeraas  och Theresa Frostad Eggesbø ), visst är det namn som klingar väldigt mytologiskt? Och det är helt klart något mystiskt med den där familjen. Och det blir snart den osäkra tonåringen Magne (David Stakson, som spelade Magnus i Skam) varse när han flyttar tillbaka till sin gamla hemort. Han upptäcker dessutom att han fått märkliga, starka krafter, typ som att han kan kasta en tung hammare väldigt långt…Krafter som känns igen från en viss nordisk gud va? 

Ragnarök är en väldigt lyckad mix av tonårsdrama och fantasyaction. Om man känner till en del av den nordiska mytologin finns det hur mycket referenser som helst att upptäcka här, och det är mycket snyggt gjort alltihop. Snart kommer dessutom säsong 2, om bara några veckor (27 maj).

Ragnarök finns på Netflix. 

 

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.