Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

7 Deadly Sins – Synd i modern tappning

7DS1

De sju dödssynderna har länge varit ett tacksamt inslag i film och TV-historien och det är inte särskilt konstigt egentligen för inte kan man väl misslyckas med ett underlag som bygger på en palett av civil olydnad mot Gud? Jo, det kan man givetvis, fråga bara Christopher Lambert och Russell Mulcahy som tillsammans i själva verket misslyckades på alla plan med Resurrection där skådespeleri, teknik och dialog är bland det sämsta jag sett men faktum är att berättelsen ändå gör att jag ser om filmen då och då. När budskapet om katolicismens kardinalsynder dessutom levereras i världsklass som i, framför allt Se7en men även till viss del även Messiah så kan jag faktiskt se filmen hur många gånger som helst trots att jag vet exakt hur den slutar. Det är helt enkelt något med dödssynder som kittlar dödsskönt i kistan.

Nu har den excentriska dokumentärfilmaren Morgan Spurlock gjort sin alldeles egna tolkning av ämnet i den nya HBO-serien 7 Deadly Sins. Hur ser egentligen dödssynderna ut i det moderna samhället? Resultatet är både fascinerande och skrämmande.

7DS2
Tack vare ett familjeföretag kan vem som helst vara Buffalo Bill

Varje avsnitt representerar en synd och där lättja en gång sänkte det romerska imperiet är den moderna tidens version snarare en drive-in begravningsbyrå och där vår svenske regent Adolf Fredrik dog av en brakmiddag bestående av hummer, kaviar, surkål, strömming, champagne och fjorton semlor så berättar Spurlock istället om hamburgerrestaurangen Heart Attack Grill, en frosseriets lustgård där alla som kvalar in på över 150 pannor får gratis mat. Gästerna vägs på boskapsvåg och under tiden åker ambulansen pendeltrafik mellan matborden och akutintaget. Lust fick Eva att bita i äpplet och kastas ut ur paradiset. I det moderna samhället driver lusten oss att vilja köpa djurdildos tillverkade efter levande förlaga. Som vanligt söker Spurlock efter det mest extrema och som vanligt lyckas han.

Det som skiljer 7 Deadly Sins från hans tidigare produktioner är att Morgan den här gången endast har en introducerande programledarroll. Han har ju alltid själv varit med i berättelserna och därmed vävt dem kring sin egen person. De sociala experimenten har hela tiden innefattat honom själv men med tanke på innehållet gjorde han nog rätt i att hålla sig på avstånd den här gången. Istället ser vi Morgan Spurlock som en nutida Alfred Hitchcock sittandes i en fåtölj omgiven av passande rekvisita för varje last. Han drar några hemska anekdoter och ler diaboliskt. Ibland dyker han upp i en random orgie, ibland vid ett välfyllt matbord. Det är uppenbart att showen skall vara visuellt cool men jag kan ändå inte låta bli att känna att han kanske försöker lite väl hårt för att vara just cool. Morgan Spurlock är många saker men cool är tyvärr inte en av dem.

7DS3
Och Dr. John Basso ser till att vi alltid går hem mätta. Med 9 000 kalorier.

Varje avsnitt är kort, strax under halvtimmen vilket jag tycker känns väldigt lagom. På den tiden hinner jag få tre små berättelser som ytterligare får mig att tappa tron på mänskligheten. Det här är ingen familjeunderhållning. Varje avsnitt är fyllt av perversioner och våld och Spurlock må vara lätt sarkastisk men han dömer inte, han låter snarare berättelsen tala för sig själv. En röd tråd genom hela serien är dock att i varje dödssynd finns det också en affärsmöjlighet där skrupellösa företagare utnyttjar andra människors svagheter, eller hjälper dem de facto sina medmänniskor till ett bättre liv? Allt kan såklart tolkas på olika sätt men tydligt är i alla fall att det finns pengar i allt, ett faktum som i sin tur borde innebära att girighet är den största synden av dem alla.

7 Deadly Sins finns på HBO Nordic

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."