Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Extramaterial Serier & TV

Again with this: Beverly Hills 90210- Podden för Xennials

Om någon ropar ”Donna Martin graduate!” och du direkt vet vad det syftar på, är  Again with this: Beverly Hills 90210  podden för dig. Tara Ariano och Sara D Bunting har för Previously TV tagit på sig den otacksamma uppgiften att göra recaps på ALLA avsnitt av Beverly Hills 90210. Om någon har missat den, eller var liten eller inte fanns när den sändes, var Beverly Hills en ungdomssåpa som följde ett gäng Beverly Hills-ungdomar under High School och college-tiden. Podden är dock inte bara en audioupplevelse, de har dessutom gjort en underbar Picture Show (exempel här) som någon slags bilderbok med bilder memes och gifar så lyssnaren kan följa med samtidigt.

Varje Beverly Hills-avsnitt bryts ner i A, B och C plotlines, de spelar upp klipp och kommenterar till exempel Steves hockefrilla, Brandons allmänna avskyvärdhet och hur uppenbart det är att karaktären Andrea (16) spelades av en 30-årig Gabrielle Carteris. Varje avsnitt väljer de most och least valuable player. De gör det seriöst och grundligt, vilket gör att elakheterna blir så mycket roligare. Podden och jag förenas i vårt Brandon-hat, och jag inser att Dylan nog var en tönt egentligen. Men inser också att Brenda fortfarande är bäst.

vissa citat har till och med hamnat på tshirts. Jag vill ha den här.

Jag påminns också om hur mycket folk hatade Brenda/Shannen Doherty, ett dåtida fenomen som rapporterades om på MTV. I USA eskalerade hatet till ett I hate Brenda newsletter. Det blev en låt och till och med en bok som egentligen handlade mer om skådespelaren Doherty och hennes beteende i offentligheten och under inspelningen. Egentligen kan man säga att I hate Brenda var en facebookhatargrupp före internet.

Podden startade 2015 och de är nu på säsong 8 och alltså inte färdiga än…  Om man som jag lyssnar mycket i ett sträck blir det en aning tjatigt och avsnitten efter High School-åren är ju som sagt inte lika roliga, men det handlar såklart mest om underlaget.

Termen Xennial utgår från Nordamerikansk kultur och politik finns det vissa egenskaper som passar för en svensk generation också. Det handlar alltså om generationen mellan den ironiska Generation X och den positiva Millennialgenerationen. Folk födda mellan 1977 och 1983. Folk som minns tiden innan digitaliseringen, men knappt. Folk som var runt 20 år 11 september 2001. Och folk som var tillräckligt små, men tillräckligt gamla för att slaviskt följa Beverly Hills 90210 på TV 4. Vi som klippte Brenda-lugg och klädde oss i USA-sockor och cykelbyxor.

Själv slutade jag titta regelbundet på Beverly Hills efter High School åren, delvis på grund av att allt blev så mycket tråkigare när Shannen Doherty blev sparkad, men också på grund av att jag blev tonåring och ett punkbarn och inte kunde titta på sån imperialistisk skit längre.

Om du också är en xennial, och behöver någonstans att frossa i 90-talsnostalgia, så rekommenderar jag den här podden. Sök i din podcastspelare eller gå in på Previously Tv´s hemsida. Där finns också Picture Showen. Här

 

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.