Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Ajin – Demi-human

ajin

Netflix har som tidigare nämnts, streamingtjänsternas bästa utbud av anime. Här kan du hitta allt ifrån bubbelgum till blodiga rymdeposer. Jag själv gillar de blodigare varianterna, och har sedan länge tröttnat på bubbelgums tjatande om trosor och tuttar.

I serien Ajin-Demi human, träffar de helt rätt på blogihetsskalan, och inte en trosa så långt ögat kan nå. Ett recept för att lyckas med andra ord. Ja, vi får väl se var vi hamnar i slutet av den här recensionen.

Ajin utspelar sig i vår värld, och redan i introscenen blir vi varse om precis hur blodigt det här kommer bli, när en man står mitt i en krigszon och verkar helt kallt försöka döda så många som möjligt medan han själv verkar oövervinnerlig. Color me intrigued.

I själva verket är mannen en så kallad Ajin. En person som bär på en förmåga att lura döden. Ajiner är odödliga, och utsöndrar en svart materia som bildar en IBM, ett spöke, som kan utföra allt du ber den.

ajin ghost

Världen räds dessa Ajiner, så när de får möjlighet att fånga in någon utför de minst sagt inhumana tester på dem. De testar smärtgränser, hur snabbt de genererar efter olika typer av dödsfall, hur deras spöken agerar i olika situationer, och även (inte helt oväntat) vapenteknologi.

Även om de flesta ajiner är helt oskyldiga människor, som inte vetat om deras situation tills de en dag råkat ut för något som borde tagit deras liv, så finns det såklart rötägg. Ett av de allra mest ruttna äggen är Sato. En man med mord i sinne och med maktgalna planer. Bredvid Sato kommer även regeringen själv att bli en stor motståndare mot seriens hjälte, Kei.

ajin sato
Sato

Kei själv är lite av en anti-hjälte. Han gör inget för någon annan än sig själv, och är så likgiltig att man undrar om han bryr sig om något över huvud taget. Stundvis utför han hjältedåd, men mest för att behålla sin egen mänsklighet. Han är även, i hederlig anime-anda, en underdog med oanade talanger, och hans IBM är inte bara asball, han är rolig också.

Serien är rå, ball och spännande. Den är snyggt ritad och man får lite 3D-känsla av den. Det är väldigt grafiska tortyrscener, även om mycket av det värsta ajinerna utsätts för är outtalat, och fightingscenerna mellan IBM:erna är riktigt hårda.

Tyvärr har serien så många plot holes och alldeles för många onödiga snedsteg från de godas sida, att man stundvis sitter och suckar för sig själv. Som att ajin-bekämparna inte får söva ajinerna när media filmar, men de får skjuta dem i huvudet med några sekunders mellanrum. Patetiskt, och dömt att misslyckas.

Trots alla störningsmoment, så kan jag ändå rekommendera serien. Det är korta avsnitt, serien är visuellt tilltalande och handlingen är både intressant och spännande.

Hela första säsongen av Ajin-Demi human kan du se på Netflix.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.