Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Äkta Människor – Recension

Svt:s nya dramaserie Äkta Människor utspelar sig i en nära framtid, eller kanske i en parallell verklighet till vår, där mänskligheten har utvecklat humanoida robotar – hubotar – som knappt går att skilja från människor. Hubotarna som de kallas köps av folk för att användas som arbetskraft, både i hemmet, på fabriker, och på mer skumma, och lättklädda, etablissemang.

I centrum av serien finns bland andra familjen Engman, som efter mycket diskussioner skaffar sig en hubot som ”hushållerska”.  Det är dock en begagnad hubot med en speciell historia… I grannfamiljen skapar närvaron av en hubot minst sagt problem i relationerna, och morfars nya hubot var inte riktigt vad han räknade med. Vi får också träffa ett gäng vilda hubotar, med Eva Röses Niska i spetsen, som kämpar för frihet, och så Leo, som man inte riktigt vet vad han har för bakgrund eller vem han är.

De mest framträdande skådisarna i serien är en blandning av väldigt bekanta och mindre bekanta ansikten, vilket är kul. Leif Andrée är bra som vanligt, och det ska bli intressant att se hur hans karaktär Roger, som blir mer och mer frustrerad över hubotarnas ställning i samhället, utvecklas. Andreas Wilson som Leo har mycket att bevisa känns det som. Sen hans huvudroll i Ondskan för nio år sedan har han inte synts mycket, och de roller han gjort har varit i rätt udda produktioner, att döma av listan på Imdb (där jag knappt känner igen några av titlarna). Svårt att säga efter bara två avsnitt hur hans rolltolkning i Äkta Människor är, det jag sett hittills har inte gett så mycket intryck varken åt det positiva eller negativa hållet. Hubotarna är olika beroende på hur nya eller gamla modellerna är, så det förklarar väl också den olika nivån på ”robotlikhet” hos skådisarna som spelar dem.

Jag har sett de två första avsnitten av serien och tycker det är riktigt lovande. Det är mycket på gång samtidigt, många parallella historier och jag vill verkligen veta vad som ska hända härnäst. Det visuella är riktigt lyckat, där det genom en annorlunda ljussättning och användande av färger verkligen skapas en känsla av att det är en annan verklighet än vår, som  samtidigt är väldigt bekant. Regissören Harald Hamrell berättade att de medvetet undvikit miljöer som skulle visa tydligt var man befinner sig – inget Stockholms stadshus eller Poseidon i Göteborg att vänta med andra ord – och det är ett smart sätt att förstärka illusionen på.

Och precis som sig bör med genren science fiction så ställs alla möjliga frågor om samhällsföreteelser som rasism, jämlikhet, klasskillnader och så vidare, genom närvaron av något overkligt (eller?) och skruvat – i det här fallet humanoida robotar. Återstår att se om det blir övertydligt eller om det funkar hela vägen.

Ni som alltid är skeptiska till när Svt ska göra något annorlunda – ta en titt på Äkta Människor och återkom sedan. Själv tycker jag det är kul att de vågar satsa, och dessutom överraskar positivt!

Första avsnittet av Äkta Människor är ett dubbelavsnitt och sänds ikväll, söndagen 22 januari, kl 21.00 i Svt1. Det är totalt 10 avsnitt. Serien är skapad av manusförfattern Lars Lundström och regissören Harald Hamrell, som också regisserat avsnitt 1-4 och 9-10. Övriga avsnitt är regisserade av Levan Akin.

Fotnot: Onyanserats Christopher Panov och Christian Eklöw har jobbat på inspelningen av Äkta Människor, med 2nd unit-regi.

 

 

11 COMMENTS

  1. Riktigt bra! Blev positivt överraskad att båda avsnitten höll sådan kvalité. Och nu menar jag inte hur snyggt det är, för snyggt är det. Utan att storyn håller! Alla sidelines är sevärda och inget uruselt skådespel som var förväntat. Kul!

  2. Jag störde mig på ungefär ettusen små saker men som helhet riktigt bra. Det är när svt släpper sådana här saker som jag det känns ok med tv licens. 

    Roligast är ju ändå o lista ut vad för typ av hubot skådespelarna skall föreställa. Jag bet på Max då jag trodde hans finnar kanske kunde vara avsiktiliga o därmed föreställa en nerdbot.

  3. Inte för att jag tvivlar på din objektivitet men en liten notis för öppenhetens skull om att Panov och Eklöw jobbar med serien vore kanske på sin plats.

  4. Helt riktigt! Panov och Eklöw har jobbat på inspelningen med regi (2nd-Unit)

  5. Jag instämmer helt med dina intryck av de första två avsnitten, ett kul initiativ av SVT som dessutom kan bli något riktigt bra. Jag har tänkt skriva en egen recension, men vill nog se ett par avsnitt till innan jag är helt säker på vilket betyg jag vill sätta.

  6. Relationer och komiska vardagssituationer fungerar bra här, men det är trist med en serie där man bara vågar gå halvvägs. Varför är samhället en realistisk spegel av Sverige 2010? Robotarna kunde lika gärna vara invandrare, ingenting sägs om det samhälle som har kommit dithän, tekniskt och moraliskt, att man gör exakta kopior av människor för att hjälpa människor. Och bihistorien med revoltgruppen saknar totalt spänning. De traskar på i naturen, gnabbas och jagas lite lätt. Röse har ett spännande robotutseende men spelet liknar något från Lego Star Wars.

  7.  http://kulturkonsument2012.wordpress.com/2012/02/06/akta-manniskor-avsnitt-1-4/ Recensionen är färdig och jag är helt såld på Äkta Människor

  8. Nu är det bara ett avsnitt kvar av denna omgång av ”äkta människor”. Jag kan bara säga att det har varit ett sant nöje att följa dessa personer och jag tycker också att äkta människor lyckats på de flesta plan som kan avkrävas av en produktion som denna. Är mycket glad att jag fått ta del av denna satsning och ser ifram mot en fortsättning. 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.