Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Alex Kantsjö om att skriva dramathrillern Jordskott

jordskott1
Foto: Pelle Hallert

Texten publicerades första gången den 6 januari

Vår före detta Onyanserat-kollega Alexander Kantsjö är en av manusförfattarna till Svt:s dramasatsning Jordskott, som har premiär i februari. En serie om kriminalkommissarien Eva Thörnblad som återvänder till sin hemstad Silverhöjd – officiellt för att ta hand om dödsboet efter sin nyligen bortgångne far. Men i själva verket är hon där för att ett barn försvunnit spårlöst, och för sju år sedan försvann hennes egen dotter där under liknande omständigheter. Nu tror Eva att det är samma gärningsman som slagit till igen och hon blir besatt av att hitta honom. Hennes utredning tar henne dock inte riktigt dit hon först trodde. I rollerna ser vi bland andra Moa Gammel, Göran Ragnerstam, Rickard Forsgren och Ann Petrén.

Hej Alex! Hur har manusarbetet gått till?

— För typ två och ett halvt år sedan hade jag ett möte med Henrik Björn som skapat Jordskott, där han pitchade sin briljanta grundidé och när mötet var slut så sa jag: ”om det här bli av och jag inte får vara med, så måste jag döda er”… och veckan efter ringde han och sa ”du är med”. Så hot kan uppenbarligen funka som förhandlingsmetod…

Utifrån Henrik Björns grundhistoria och premiss utvecklade sedan Alex, Henrik och Fredrik T Olsson tillsammans serien under drygt ett och halvt år.

— Huvudstoryn var redan från början väldigt tydlig och nu handlade det bara om att ”kötta” ut den och utveckla lika intressanta bihistorier för att få serien att räcka hela vägen fram. När man jobbar så länge, intensivt och nära så hittar man ett slags ”verbal stenografi” som gör att man förstår varandra utan att slösa på orden. Vi lärde känna vår värld och våra karaktärer så bra att det sällan var några större diskussioner om vad som var rätt för Jordskott.

För ungefär ett år sedan lämnade Fredrik T Olsson projektet för att fokusera på sin roman ”Slutet på Kedjan”. Då var ungefär hälften av manusen skrivna, och Dennis Magnusson kom in och skrev två avsnitt i Fredriks ställe. Och Alex fick ta över det, som han själv uttrycker det, ”något skrämmande arbetet” som manusredaktör och började i samråd med Henrik att omarbeta och effektivisera manusen.

— Det var ett väldigt roligt arbete, om än inte alltid så enkelt. Men Jantelagen till trots så måste jag säga att jag tycker vi har lyckats jävligt bra… sedan återstår det ju såklart att se om publiken håller med mig.

Kantsjö Jordskott
Alexander Kantsjö & Fredrik T Olsson, under manusarbetet. Foto: Henrik Björn. Och till höger Alex Kantsjö, när han hoppade in som kriminaltekniker i serien!

Vad har era främsta inspirationskällor varit?

— Ärligt talat så har vi inte haft några riktigt tydliga inspirationskällor i form av andra filmer eller TV-serier under själva manusprocessen, men jag tror att man som manusförfattare omedvetet hämtar inspiration ifrån saker som man själv gillar. Vi har hela tiden utmanat oss själva och varandra och aldrig tagit den enklaste vägen ut. Vi har aldrig varit rädda för att döda våra darlings för historiens bästa.

Du har ju främst jobbat med att skriva komedi tidigare – hur har det varit att byta genre? Vad finns det för likheter mellan att skriva manus till exempelvis Kommissarie Späck (som Alex skrev tillsammans med Daniel Ottosson) och Jordskott?

— Ibland kunde jag känna ”åh helvete, vad har jag gett mig in på?”, men det var samtidigt otroligt befriande att byta genre. Jag vill inte påstå att den ena genren är lättare än den andra, men de innebär helt olika utmaningar. När du skriver humor så har du pressen på dig att alltid vara rolig och humor är så otroligt subjektivt. Drama handlar så mycket mer om att skapa trovärdiga karaktärer och en historia som engagerar på ett mer emotionellt plan. Men precis som när man lyckas få till ett riktigt roligt skämt, så är det lika tillfredsställande när man lyckas få till en riktig bra vändpunkt eller linje.

Huvudpersonen i Jordskott är kriminalkommissarie. Och sådana har vi ju sett många gånger förr i svensk tv. Men det här är ändå inte ytterligare en i raden av svenska polisserier, menar Alex. Även om det på ytan är en deckarhistoria, så är det karaktärerna och deras förhållande till allt som händer som är det viktigaste – inte själva utredningen.

— Det är människan Eva vi får följa, inte polisen. Jag skulle vilja beskriva Jordskott som en dramathriller. Seriens grundpremiss är ”vad är du villig att offra för det du älskar mest?”, och det har vi verkligen försökt applicera så mycket som möjligt på historien och våra karaktärer. Det är en fråga som jag tror de flesta kan identifiera sig med.

Skogen och naturen spelar en viktig roll i Jordskott. Det fiktiva Silverhöjd, platsen där det utspelar sig, är en gammal bruksort som livnärt sig på skogsindustri, men så mycket mer detaljer än så vill inte Alex gå in på, med risk för att spoila för mycket.

Jordskott2
Vanja Blomqvist som den mystiska Ylva, mellan tagningar. Foto: Henrik Björn.

När serien presenterades och det började skrivas om den, dök det genast upp jämförelser med serier som Twin Peaks, True Detective och Top of the lake. Vad säger du om de jämförelserna?

— Det känns både kul och stressande att jämföras med så rosade serier, men jag tror att de jämförelserna handlar mer om det visuella uttrycket och den ganska tillbakalutade och mystiska stämningen i serien än om själva handlingen. Jag har själv inte sett vare sig True Detective eller Top of the lake (vilket jag har förstått är snudd på dödsstraff) och kan därför inte säga om det finns några fler likheter. Vad gäller Twin Peaks så var vi väl ganska tidigt medvetna om att de jämförelserna skulle göras och kanske finns det en liten hommage till denna underbara serie någonstans i Jordskott.

Utifrån vad han hittills har sett av slutresultatet säger Alex att han ”aldrig har sett något liknande i svensk TV förut”.

— Det är mycket tack vare Henrik Björn som är en väldigt visuellt begåvad regissör och eftersom han dessutom är konceptuell regissör och den största drivande kraften bakom Jordskott så är det också en väldigt visuell och stämningsfull serie. Alla inblandade har verkligen gjort en otrolig insats och jag är glad och stolt över att få vara en del av det, vilket jag vet att man alltid säger… men i det här fallet är det helt sant.

Men du, Jordskott – vad är det egentligen?

— Så här säger Wikipedia: ”Jordskott är en egendomlig naturföreteelse, varvid under vintern på öppna fält skarpt begränsade stycken av den frusna marken lyfts upp och kastas ett par meter åt sida, varvid gropformiga fördjupningar uppkommer, där styckena ursprungligen legat”. Det är inte vår definition, så mycket kan jag säga, men svaret på vad exakt det är får ni snällt vänta på tills i februari…

Jordskott har premiär på Svt den 16 februari

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.