Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

The Alienist – nutida krim i dåtida förpackning

Imorgon har serien The Alienist premiär på Netflix. Jag älskar ju krimserier så när jag hörde om denna ville jag genast ta mig en titt. Tänk profiling och detektivarbete fast i 1800-talets New York. Whats not to love liksom.

The Alienist handlar om tre personer som arbetar tillsammans för att lösa ett gäng mord på prostituerade pojkar i slutet av 1800-talet. På uppdrag av kriminalkommissarien har psykiatrikern Lazslo Kreizler (Daniel Brühl), med hjälp av illustratören John Moore (Luke Evans) och sekreteraren Sara Howard (Dakota Fanning), börjat utreda fallen med hjälp av ett tidigt stadie av profiling. Kreizler försöker med andra ord hitta bakomliggande anledningar till varför seriemördaren gör som hen gör och även om det inte riktigt sitter rätt med resterande i poliskåren, så gör han ändå framsteg.

Skådespelarinsatserna är riktigt bra och karaktärerna är enormt intressanta. Jag älskar det stela och gömda som följer med tidseran. Särskilt när den ganska tystlåtne Sara Howard är med i scenen. En modern kvinna som föddes på fel århundrade, och Dakota Fanning porträtterar henne galant. Hon har ett perfekt sätt att skådespela utan ord. Utöver huvudkaraktärerna så figurerar det andra intressanta sidokaraktärer som bara de skulle locka vilken tittare som helst.

Sen är fotot fantastiskt. Det är rått och smutsigt pland allt det fina, och kulisserna är verkligen en klass för sig. Det känns aldrig som att vi är någon annanstans än just i New York 1896.

Tyvärr så tappade jag intresset för serien någonstans efter avsnitt två. Inte för att något egentligen blev sämre, utan snarare för att jag saknade det där som jag idag tar för givet när jag tittar på krimserier. Jag vet ju att de inte har dagens vetenskapliga framsteg att stödja sig på, men det gör utredningen ganska frustrerande att följa. Sen försöker de passa in dagens vetenskap i deras format och använder sig bland annat av fingeravtrycksanalyser. Visst att de kanske visste då att fingeravtryck var unika för varje människa, men de fotar kroppar utomhus mitt i natten, så jag har svårt att se hur precist de skulle kunna få fram fingeravtryck på det viset.

Över lag är detta en intressant serie, men den är lite sen in i Netflix krim-satsning, vilket jag tror faller till nackdel för serien. Vi är nu vana vid att se råa välspelade krimserier, och den här tillför inte nämnvärt mycket mer än vi redan sett. Jag själv kommer att fortsätta titta för karaktärernas skull, och hoppas att det räcker för att min upplevelse ska vara positiv.

The Alienist har premiär den 19 april på Netflix.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.