Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Älskade Nyhetsmorgon – Tack för att du finns!

Om jag fick bestämma skulle jag aldrig missa en endaste minut av Nyhetsmorgon – så bra tycker jag att programmet är! Jag försöker titta så ofta jag har möjlighet och på helgerna är det ytterst motvilligt jag planerar in något annat innan kl. 11:30.

Liksom väldigt många andra svenskar sätter jag mig också tillrätta i soffan med en kopp kaffe och följer programmet om morgnarna. Oftast äter jag min frukost och läser tidningar i Readly framför Nyhetsmorgon och jag tycker att denna trivsamma kombo ger mig en väldigt bra start på dagen. 

Vad är det då som är så bra med Nyhetsmorgon?
SÅ mycket, men här har jag skrivit ner några saker:

  • Programledarna – Superproffsiga och personliga. Det märks att de gillar sitt jobb och att jobba med varandra. Så många sköna karaktärer. Så olika. Så lika. Anders Pihlblad, Jenny Alversjö, Jesper Börjesson, Steffo Törnquist, Jenny Strömstedt, Soraya Lavasani, Maria Forsblom och de som jobbat där tidigare– jag gillar dem allihop, på olika sätt!
  • En fantastiskt redaktion 
  • Väldigt bra reportrar. Carolin Björnerhag och Maria Forsblom är mina favoriter.
  • När Jenny och Steffo skojar och blir sådär härligt tokflamsiga
  • Fina musikframträdanden
  • Intressanta gäster
  • Den mysiga studion
  • Panelen – ofta givande att höra deras olika syn på tillvaron
  • Många bra fasta inslag som återkommer. Jan Gradvall (Popprofessorn), Fredrik Strage (musik), Ronny Svensson (film) och Hanaw Rashid (digitala medier) är några av mina favoriter.

Till och med ämnen som normalt sett inte engagerar mig alls, som exempelvis travtips och trisskrap, lyckas Nyhetsmorgon få till helt ok. På minussidan tycker jag att det alltför ofta är nyheter och väder. För mig del hade det räckt med en gång per timme. Och så saknar jag verkligen Tilde, Henrik och Axel som numera är på programmet Efter fem istället.

Det första avsnittet av Nyhetsmorgon sändes den 14 september 1992. Programmet kallades då för ”Gomorron”. Två år senare bytte programmet namn till det nuvarande och under åren har det blivit många minnesvärda sändningar.

Här är några exempel:

1) Jenny Strömstedt steker ostbågar och det går inte riktigt som hon har tänkt sig… Jag TOKÄLSKAR detta inslag! Jenny är så underbart rolig! Det här hade dessvärre lätt kunna hända mig i köket.

2) Här får körsångerskan Britta Bergström hjälp av Jenny Alversjö och Steffo att sjunga Tomas Ledins ”I natt är jag din”. Så härligt att se hur nöjda de verkar med sina insatser! Blir mycket imponerad och väldigt sugen på att sjunga då jag ser detta.

3) Shanga Aziz och Locker Room Talk åker runt i Sverige och träffar sportklubbar och unga killar i omklädningsrummen för att prata om jämställdhet och attityd. Vilka fantastiska förebilder!

4) Det som aldrig får hända har hänt. Jenny har försovit sig. Steffo får starta programmet ensam.

5) Här smyger Jenny in i sändningen efter att hon försovit sig…

6) John Lundvik och The Mamas framför låten ”Too Late for Love”. Otroligt bra framträdande!

Nu i januari började programmet Efter fem att sändas, men tyvärr missar jag det alltför ofta. Om jag fick bestämma skulle det även finnas ett program som heter Nyhetskvällen, som pågår från kl 21:00 fram till midnatt – eller varför inte sända Nyhetsmorgonliknande program dygnet runt?

I morgon bitti är det dags igen – gissa vem som sitter klistrad framför tv:n? Och jag vet att jag inte är ensam!

 

Foto: Pär Bäckstrand/TV4

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.