Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Ängelby – En första titt

ängelby

I kväll har SVT:s nya satsning Ängelby premiär. Serien är skapad av Johan Kindblom och Tomas Tivemark, med bland andra Mia Skäringer, Göran Ragnerstam, Joel Spira och Amanda Ooms i rollerna. Onyanserats Embla och Ingrid har tagit sig en första titt!

EMBLA: I den här serien spelar Mia Skäringer mamman Vera som bryter upp och startar ett nytt liv med sina båda barn i en liten stad med namnet Ängelby. På vägen dit kör hon på en pojke. Hon konstaterar att han är död men sticker från platsen i chock. Men var det verkligen hon som dödade honom? Det tar inte lång tid innan man förstår att skumma saker händer här och att Vera kommer bli inblandad. Mitt problem med serien börjar ungefär lika snabbt. Bara de första scenerna, nej vi kan till och med inkludera förtexterna (med introduktionsprat av Peter Haber), redan där känns det som jag är en vuxen som ser en tonårsdeckare. Det förklaras för mycket och jag blir skriven på näsan.

INGRID: Det räckte att se två avsnitt innan jag höll på att bli galen på den där berättarrösten över förtexterna. Eller rättare sagt, jag reagerade direkt och undrade om det verkligen var meningen att det skulle vara någon som läste övertydliga plattityder över introt, eller om det var en del av första scenen i avsnittet eller så. Men efter avsnitt två… det låter liksom inte bara töntigt, det kommer också bli så oerhört tjatigt att höra varje gång…

EMBLA: Inledande scener, som jag antar är till för att introducera vem Vera är som person, tycker jag är väldigt konstigt klippta. Först står hon på ett tak, sen åker hon bil med barnen och sjunger, sen ska det ätas pizza och så vaknar hon av att dvd:n spelat hela natten med ett stort glas rödtjut i förgrunden. Vi får veta att Vera ska få problem, hon har barn och ett lite opassande förhållande till flaskan. Men något känns så oengagerande – är du med på hur jag menar Ingrid?

INGRID: Ja, och det fortsätter vara ologiskt och otydligt, till exempel om hur lång tid som egentligen går mellan att olika saker händer. Upprinnelsen till att Vera flyttar till Ängelby är ju att hon väldigt snabbt får ett jobb där efter att ha blivit av med både jobb och man i Stockholm. Och det faktum att hon så osannolikt snabbt får det där jobbet ska väl vara en del av den allmänt skumma känslan kring Ängelby, men det är ändå svårt att hänga med på, och köpa, hur fort allt går där i början. I avsnitt två börjar det visserligen bli något mer engagerande och spännande, tycker jag, men det är fortsatt alltför ologiskt alltihop.

Ängelby2
Göran Ragnerstam i en något annorlunda look

INGRID: Produktionen av Ängelby har ju tydligen kantats av problem, och premiären har dragit ut på tiden och blivit kraftigt försenad. Kanske är det också därför det blivit så märkligt att SVT kommer med ytterligare en serie med kufiga karaktärer, mystisk natur, Göran Ragnerstam i en av huvudrollerna och, som det verkar, övernaturliga inslag, så här nära inpå Jordskott. Vad tänker du om det?

EMBLA: Jamen verkligen! Det är ju det första man tänker på, seriernas upplägg är ju onekligen väldigt lika, och att då ha samma skådis i liknande roller..? Nä det blir lite ”too soon” över hela rasket. Sen är ju Göran Ragnerstam alltid fantastiskt bra, så även här, det vill jag understryka. Valet av Mia skäringer som Vera känns intressant. Man blir ju betydligt mer engagerad i henne än i Jordskotts huvudkaraktär (jämförelsen ligger ju nära till hands), men någonstans slits jag mellan att se henne som karaktären i Solsidan, som det gick lite sämre för, och hennes karaktärer Gulletussan och i Ack Värmland. Det är lite svårt att släppa hennes tidigare roller då sättet att prata och spela är så likt. Men med mer styrning tror jag hon skulle kunnat kännas mycket mer övertygande.

INGRID: Mia Skäringer är bra i sin roll, tycker inte att det är några problem att tänka bort hennes mer komiska roller. Men håller med om att det hade kunnat bli ännu bättre med bättre manus, regi eller vad det nu är som gör att serien inte riktigt funkar. Det finns ju flera karaktärer jag framför allt efter andra avsnittet vill veta mer om, men jag känner mig ändå inte jätteengagerad.

EMBLA: Överlag jämförelsen med Jordskott då Ingrid? Det blev ju dundersuccé – kommer Ängelby kunna ta upp kampen?

INGRID: Nej, det tror jag verkligen inte.  Även om Jordskott fick en del skit också, från de som tyckte den var fjantig, överdriven eller vad det nu var, så hade hela den produktionen en väldigt genomarbetad känsla. Fotot, musiken, scenografin, allt sånt. Det känslan finns inte alls här, tycker jag. Det känns ofärdigt på något vis. En grej som i och för sig är rätt utmärkande i Ängelby är att alla i stan ser ut som de lever i typ slutet av 80-talet. Det är skitstora brillor, Cosby-tröjor, färgglada täckjackor och så vidare. Tror du detta har en viss betydelse, eller är det bara för att man ska känna ännu mer att den här stan är helt wacky?

EMBLA: Ja jag har ju min egen teori om den saken, jag vet dock inte om jag ska avslöja den här eller om den är så genialisk att den får räknas som spoiler!!

INGRID: Spännande! Det är ju så känsligt det här med spoilers, så kanske bästa att undvika till och med en hypotetisk sådan…

EMBLA: Haha! Okej, vi gör så att jag skriver teorin till dig så får du se om jag hade rätt när säsongen är slut, deal?

INGRID: Deal! Då får jag fortsätta se i alla fall några avsnitt till. Vem vet, kanske tar det sig, men det första intrycket av Ängelby är tyvärr inte särskilt bra.

Ängelby sänds i tolv delar med premiär måndagen den 28 september i SVT1

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.