Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Årets julkalender

Årets julkalender är redan omtalad. Ja, det är de ju varje år för all del, men oftast på grund av att inga vuxna tror att det kommer att bli bra. Vilket det ju alltför sällan blir. Men årets kalender är redan på förhandstippad att bli något utöver vad vi har sett förut. Therese och Embla har tagit sig en titt och tycker till. 

EMBLA: Jag kan ju säga att jag är en sucker för julkalendern i grund och botten. Men samtidigt som jag har mitt rosa skimmer kring hur mysigt det var att titta på den varje dag som liten inser jag varje år att det aldrig blir sådär bra igen. Som varumärkesstrateg måste jag ju ifrågasätta mig själv som målgrupp, samtidigt som det tar emot att inse att julkalendern nog är död och begraven för de flesta över 11 år. Vilken är din relation till kalendern, Therese?

THERESE: Jag tror att jag börjar komma tillbaka till glansen lite. Min teori är att julkalendern är bäst innan man fyllt 10 och efter att man själv fått barn. Man skulle kunna gissa folks ålder efter vilken kalender de gillar bäst (vilket oftast är den man sett när man var runt 6 år). Själv gillade jag förra årets Selmas saga, och året dessförinnan Historieätarna, men det var också de första jag sett sedan jag själv fick barn.

Årets kalender är ju något helt annorlunda. Den handlar om tre barn som måste resa i tid och rum för att rädda julen. Inte så klassiskt juligt som Selmas saga, men ändå en äventyrshistoria som jag tycker är ett bra format för julkalendern. Vad tror du om tidsresor i en julsaga, Embla?

EMBLA: Alltså jag ÄLSKAR ju det här! Bra barnprogram/filmer måste ju tilltala de vuxna också eftersom jag tycker att det är något man ska dela tillsammans. Det är så mycket flirt med sådant jag själv älskar, bara det att ”affischen” använder gammal Star Wars eller Dune-estetik – jag är hooked! Även innehållet levererar stort. Bra skådespelare (Rikard Wolff förstås, Eva Rydberg och Kodjo Akolor, bland annat) och allting känns otroligt påkostat!

Min föreställning är egentligen att det ska vara julmys med snö från början till slut, det är väl lite så när man blir vuxen också och julstämningen inte sätter sig automatiskt, men det här ger en väldigt nära besläktad känsla: matiné! Lägg det till jultemat som genomsyrar handlingen så mycket jag att det här är det bästa sedan jag var barn, faktiskt.

THERESE: Ja, absolut. Julen är ju en stor del här också såklart. Jag tror faktiskt att det här kan bli jättekul och jag kommer nog gilla det minst lika mycket som ungarna. Jag gillar också klassiska julsagor, men nu fick vi ju det förra året så det här blir nog en perfekt kontrast. Vi får väl se hur det artar sig när julen står för dörren.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.