Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Awake – Recension

Michael Britten (Jason Isaacs) är en mordutredare som i samband med en tragisk bilolycka förlorar sin son, nej förresten, sin fru eller kanske båda två eller så överlevde helt enkelt alla eller ingen alls. I NBCs nya dramaserie Awake har vi nämligen inte en susning om vad som är verklighet och dröm.

Michael går i terapi hos två psykologer där den ena hanterar förlusten av sonen Max (Dylan Minette) och den andra förlusten av frun Hannah,(Laura Allen) eller gör han det? Kan det vara så att den ena sessionen endast är en dröm och vilken är i sådant fall äkta. Vem lever och vem är död? Han berättar för båda hjärnskrynklarna hur landet ligger men enligt dem båda är dessa parallella världar endast ett sätt för hans traumatiserade hjärna att undgå sorgeprocessen genom att skapa en alternativ verklighet där den anhörig som dött tillåts leva vidare i drömform. Ena dagen vaknar han upp bredvid frugan för att nästa dag laga frukost åt sonen och prata om hur tomt det är utan Hannah vid matbordet. Awake är verkligen en brain twister som ständigt väcker nya frågeställningar. Ännu mer komplext blir det när vi får följa Michael under sitt arbete hos polisen. En ledtråd i den ena ”verkligheten” kan hjälpa honom att lösa ett brott i den andra. Hans kollegor, som dessutom är olika även dem har givetvis ingen aning om hur han kan veta vissa saker men skulle han försöka förklara så skulle förmodligen hans kollegor se till att han hamnade i en madrasserad cell snabbare än han kan säga delirium.

Alternativ 1: Frugan begravs

För att kunna hålla reda på de olika ”verkligheterna” bär Michael olikfärgade band runt sin handled. Röd för frun och grön för sonen.

Jag ser egentligen bara två problem med Awake. Det första är väl mer en risk och det är att man i sann NBC-anda väljer att lägga ner serien efter en halv säsong. Det andra är att serien egentligen inte kan sluta på så många olika sätt. Antingen är en av ”drömmarna” sann eller så är det någon skum konspiration med övernaturlig underton. Alternativt så ligger han helt enkelt i koma på något sjukhus men jag hoppas verkligen inte att man gör det så lätt för sig. Nu har serien ändå så pass många ben att stå på att den ändå blir intressant. Dels vill man givetvis veta vad som hände och hur men mordfallen i avsnitten håller tillräckligt hög kvalitet för att fristående kunna platsa i valfri snutserie. Utan att avslöja för mycket så väcker andra avsnittet dessutom en hel del frågor angående hans egna kollegor och vart deras sympatier ligger.

Alternativ 2: Sonen begravs

Jason Isaacs är väl kanske mest känd som Lucius Malfoy i Harry Potter men han är en högst kompetent skådespelare som axlar rollen som den desillusionerade Michael Britten på ett imponerande sätt. Att han här dessutom helt lyckats fimpa den engelska accenten gör honom inte mindre respektingivande. Även Laura Allen och Dylan Minette övertygar i sina respektive roller.

Awake är en frisk fläkt i genren. Den har lite av varje och mixar snyggt ihop kriminaldrama, fiction och psykologisk thriller på ett sätt som gör att i alla fall jag vill se mer.

Awake visas just nu på NBC. Det finns i dagsläget inga uppgifter om huruvida serien kommer till Sverige eller ej.

9 COMMENTS

 1. Tack för bra tips. Pga vad du skrev har jag nu sett första delen, och jag tyckte om den. Den är fint filmad och skådespelarinsatserna är riktigt bra. Känns trovärdigt trots sin otroliga historia. Ska definitivt följa den här serien.

 2. Det här är bra skit, mest på grund av Jason Isaacs, men jag har vissa problem med den. 
  I vissa fall kan en person med samma namn i olika världar ha helt olika utseende, ibland ser de likadana ut. 
  Eftersom det också, rimligen borde utspela sig i ett universum som Britton skapat för sig själv så borde han vara med i varenda scen – vi borde inte kunna få se eller höra konversationer andra människor emellan. Eller tvärtom – om det inte är drömmar borde vi få se betydligt mer av andra människors interaktioner med varandra. 
  Icke desto mindre ska jag följa den, men jag är rädd för att den är för ”svår” för den amerikanska allmänheten och därför kommer att bli kortlivad. 

 3. Hänger lite på staketet här då jag inte vill bli indragen i en ny bra serie, som sedan läggs ner.
  Jag sörjer fortfarande Terriers och Rubicon

 4. Jag är helt med dig här men jag är villig att ha överseende med detta då serien ändå är så pass bra. Precis som i Fringe, denna fantastiska serie där de logiska luckorna ibland blir väl stora så köper jag några övertramp även här. Precis som du är jag rädd att Awake är för ”svår” för Jänkarna och kommer att läggas ner alldeles för tidigt men jag hoppas verkligen att vi har fel denna gång för jag gillar den skarpt.

 5. Sorgen är stor efter Terriers bortgång! Så även lite ”svårare” serier som kräver att man hänger med som Flashforward och Journeyman. Gillade verkligen första avsnittet av Awake (har inte sett resten ännu) men hyser också en rädsla för att den ska gå en för tidig död tillmötes för att den amerikanska publiken tycker den bli för ”komplicerad”.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."