Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Babylon Berlin – maffigt kriminaldrama i en av Europas mest spännande epoker

Betyg

Den tyska storserien Babylon Berlin har varit omtalad sedan premiären i Tyskland 2017, men inte förrän nu kommer den till Sverige. I flera andra länder är det Netflix som visar den, men här är det SVT. Det är tydligen en av Europas dyraste tv-serier någonsin, och resultatet är ett riktigt maffigt och mustigt kriminaldrama i en av Europas mest spännande epoker: 20-talets tyska Weimarrepublik. 

Det är alltså perioden mellan första och andra världskriget, då allt håller på att förändras. Ekonomi, politik och kultur. En tid som också är känd för sitt kulturliv och dekadens. Tänk Marlene Dietrich, Bertrold Brecht och Kurt Weill. Eller filmen/musikalen Cabaret som utspelar sig under samma tid.

Babylon Berlin är baserad på den tyska författaren Volker Kutschers böcker om den unge kriminalkommissarien Gereon Rath (Volker Bruch). Gereon är veteran från första världskriget och försöker dölja att han lider av krigsneuros (“shell shock”) genom omsorgsfull självmedicinering med morfin. Han skickas från hemstaden Köln till det dekadenta Berlin för att lösa ett fall. Som ser ut som att det handlar om en sak på ytan, men såklart utvecklas till något mer invecklat och komplext. Vår andra huvudperson är den unga och mycket handlingskraftiga, flappern Charlotte (Liv Lisa Fries) som slår sig fram i tillvaron på allsköns vis, bland annat som inhoppande sekreterare hos polisen. Där hennes ambitioner förstås växer, och hon försöker nästla sig in i brottslösandet istället.

Och i bakgrunden pågår politiska omvälvningar i samhället, där arbetslösheten och fattigdomen växer. Serien utspelar sig bara några år innan Hitler kommer till makten, vilket såklart lägger en extra spänning på allt. Den politiska rörelsen som pågår i bakgrunden här, vi vet ju hur fruktansvärt det kommer bli. Det är sjukt fascinerande att se.

Babylon Berlin är ju i grunden en kriminalserie, och såna har vi ju sett rätt många, men stämningen, det visuella och den spännande historiska och politiska kontexten gör att det verkligen blir något speciellt. Det är som sagt mustigt och maffigt, och alldeles underbart. Skådespeleri och regi är toppen, och serien myllrar av detaljer, både i själva handlingen där man får följa ett antal olika sidohistorier och karaktärer som vävs samman på olika sätt, och fantastiska detaljer i scenografi, kostym och musik.

Serien är skriven och regisserad av en av Tysklands största regissörer Tom Tykwer (bl.a Spring Lola, Cloud Atlas och serien Sense8) och Henk Handloegten och Achim von Borries som skrev succén Goodbye Lenin tillsammans. Och Tom Tykwer har dessutom varit med och komponerat det mycket välgjorda soundtracket.

En kul grej är också att självaste Bryan Ferry varit inblandad i musikläggningen, och gjort en del specialinspelningar till soundtracket. Vilket betyder att man bland annat får höra några Roxy Music-klassiker i 20-talsversion. De tyska textraderna i låten Bitter Sweet har väl aldrig tidigare passat så bra in som här. Avsnitt ett bjuder dessutom på en av de coolase musikscenerna jag sett i en serie – tänk lite Baz Luhrman-vibb fast mycket mer tyskt! Det sparas alltså inte på krutet här, om man säger så. 

SVT visar åtta dubbel-avsnitt som är en och en halv timme långa . På Imdb står det att seriens avsnitt är 45 minuter långa och att det finns två säsonger med åtta avsnitt i varje, vilket gjorde mig lite förvirrad. Men de har helt enkelt bakats ihop till dubbelavsnitt (vilket knappt är märkbart när man tittar på dem), och båda säsongerna är ihopbakade till en (det finns dessutom en säsong 3 på gång, som jag ser mycket fram emot).

Så, i Babylon Berlin har du sommarens givna serie. Alla avsnitt släpps på en gång, och du behöver inte ens ett abonnemang på en streamingtjänst, hurra!

Babylon Berlin hela säsong 1 finns nu på SVT Play . Avsnitten visas också på SVT1 med start ikväll 20 juni kl 21.00

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.