Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Bara lite crazy – en reflektion om Crazy ex girlfriend

I våras fick musikalkomediserien Crazy ex girlfriend  grönt ljus till en fjärde (och förmodligen sista) säsong. I Sverige släpptes säsong tre relativt hemligt på Netflix under sommaren. Detta grundar jag på att jag har den i min lista, men fick ingen som helst avisering om att det hände utan letade upp den själv.
Ända sedan starten har den varit något av en doldis, och aldrig haft så stora tittarsiffror eller fått den uppmärksamhet som bolagen kanske väntat. Men den har alltid haft en liten men lojala skara fans. Möjligtvis är det formen som lämnar den bredare publiken något osäker: Vad vill den egentligen? Vilken ton har den egentligen? Är den så fluffigt gullig som både musiken, och det visuella påstår eller är den snarare elakt självmedveten som sångtexterna indikerar?  

Musikalgenren är en vattendelare i sig och att ge sig på genren som serie och att dessutom använda sig av en något sarkastisk ton gör gruppen som förstår/gillar den ganska  liten.

Ta titeln. Ett skolexempel på mångbottnad och självironisk. Crazy ex girlfriend. På ett plan beskriver titeln exakt det serien handlar om, Rebecka som är besatt av sitt ex Josh, och därför inte skyr några medel för att få det hon vill ha. På annat plan spelar “crazy” på att serien faktiskt på många sätt berör psykisk ohälsa. Samtidigt är den självironisk eftersom crazy ex girlfriend är en  vedertagen nedsättande term, för att inte säga misogyn. Jag tror att det är helt medvetet som man har valt just den här titeln, men jag är samtidigt inte helt säker på att alla nyanser går fram till tittaren.

Sångerna är extremt välgjorda: som sagt, lyssnar man på de smarta texterna är de både humoristiska och självmedvetna, men är packeterade i musikalfluff och poppiga färger. Som exempel kan man nämna den Gentlemen prefer blondes-doftande ”The math of love triangles”, ”We tapped that ass” med tillhörande stepp-nummer eller den lite mer unplugged-aktiga halvsexiga ”Let’s have intercourse”. För att inte tala om  ”Heavy boobs”. Smart och dryper av svärta helt enkelt.

Själva storyn är jag däremot inte helt säker på. Rebecka har alltid någon man som upptar hennes känslor och tankverksamhet. Det mesta av hennes tid och engagemang, hon skulle må bättre av att ta itu med sitt trasiga psyke i lugn och ro och ensamhet.  Det tar dock två säsonger innan magnituden av hennes psykiska problem visar sig på riktigt. Innan dess är det mest lite skoj hur hon tokar sig och hamnar i dråpliga situtationer. Som när hon på Thanksgiving bjuder in sig själv till Josh’s familj, får diarré, och slutligen från toaletten tvingas lyssna på när Josh och hans flickvän har sex. Dråpligt. Men jag märker att jag under dessa två säsonger mest ser serien för musikalnumrens skull. När det i tredje säsongen väl blir allvar, klarar den inte att hålla kvar den så viktiga humorn och blir istället lite oengagerande. 

Kanske är Crazy ex girlfriend egentligen för smart för sitt eget bästa. Men smart är den.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.