Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Barnsligt bra barnprogram: Mia and me

Min dotter är inne i en fas just nu när hon endast vill konsumera ett enda program, Mia and me. Vad vi än ska göra vill hon gärna klämma in ett avsnitt Mia innan avfärd, eller så pratar hon öronen varma hos alla som vill lyssna om Mia och hennes alla äventyr. Lillebror är såklart också med på tåget så nu är det även rollspel här hemma. Det hade kanske kunnat vara tröttsamt, men jag gillar faktiskt också Mia. Så pass att jag inte vill hoppa över något avsnitt för att inte missa hur det går för Mia och hennes kompisar.

Mia and me (Mia och jag) är en animerad/live-action serie på Netflix som kretsar kring föräldralösa Mia. Hon är en tjej med skinn på näsan och som går sin egen väg. I första avsnittet börjar hon på en ny skola och får en present som hennes föräldrar lämnat efter sig. Boken om Centopia, och ett vackert armband med en stor juvel på.

Plötsligt pratar armbandet till henne, och ber om ett lösenord. Efter att ha listat ut vad armbandet söker sugs Mia in i boken och hamnar i det magiska landet Centopia. Och inte nog med det, hon förvandlas till en animerad älva, komplett med spetsiga öron och vingar.

I Centopia lär Mia känna älvorna Yuko och Mo, som är två tuffa väktare. De skyddar enhörningarna som har börjat försvinna när en ond drottning kommit på att deras gyllene horn kan hålla henne ung för alltid. Det skulle kunna bli blodigt, och fullt med krig, men här har de löst det med att de dumma är känsliga för vatten, så älvorna kan rädda dagen genom att skjuta vatten på sina motståndare. Motståndarna är också inte helt igenom onda, utan har både humor och egna agendor.

Varje avsnitt baseras kring att Mia får en profetia ur boken som hjälper henne att rädda dagen i Centopia. Avsnitten avslutas ordentligt, men varje säsong har en egen början och slut. Idag finns det tre säsonger på Netflix, och varje säsong har olika motståndare, fast målet är alltid att rädda enhörningarna och Centopia via bokens profetior.

Centopia är enormt färgglatt, och man mår bra av att Mia och hennes vänner alltid lyckas lösa problemen de ställs inför. Här klarar man sig så länge man har ett rent hjärta, och det kan vara väldigt skönt som omväxling till all ond bråd död jag tittar på så fort ungarna går och lägger sig.

Mia and me är en italiensk/tysk/kanadensisk produktion, och tyvärr är den ganska dåligt dubbad under live-action-sekvenserna. Det som är bra dock är att serien mestadels är animerad, och då gör dubbningen ingenting.

GENUSFRITT: nja, inte i Centopia, men hemma i vår värld
FREDLIGT: ja, de har vattenkrig för att skydda sig
SENSMORAL: ibland
SNABBA KLIPP: nej, inte särskilt
VUXENHUMOR: 2 (1-5)
FÖRTROLLANDE FÖR LITEN TITTARE: 5 (1-5)

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.