Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Barnsligt bra barnprogram: Tvillingarna Bob

Betyg

Ni vet känslan när ni hittar något riktigt bra att titta på. Den känslan blir extra bra när det är dina barn som tittar och du som förälder får känna att de också får ut någonting av TV-tittandet, och inte bara lära sig säga ”Yellow colored police car”, som är behållningen från diverse Youtube-klipp.

För ett tag sedan blev vi tipsade från en förälder på förskolan att titta på Tvillingarna Bob, och jag tyckte direkt att det lät som något för oss. Vi försöker baka in så mycket mångfald det går i vår vardag och då lät ett program om en transpojke och hans tvillingsyster som precis något för oss.

Det visade sig att serien hade så mycket mer att erbjuda än jag kunde ana. Hela upplägget är så fantastiskt varmt och soligt att jag blir lycklig bara jag tänker på det. Tvillingarna Bamse och Olga bor på en småskalig gård tillsammans med sin fantastiska storebror Hugo, sina föräldrar och alla djuren. De hittar på bus och andra roligheter som barn gör på landet på sommaren. Det är inga stora utsvävningar, utan vi får se små glimtar av deras sommartid och det ser verkligen magiskt ut.

Tvillingarna och storebror Hugo.

Vid sidan av allt somriga så pratar de lite om att Bamses föräldrar först trodde att han var en flicka, men att han ju var en pojke, ”För man är det man känner sig som”. Allt är så avslappnat, öppet och välkomnande att jag blir rörd. Tänk om alla skulle få växa upp med sådana värderingar. Då hade vi knappast haft hat eller orättvisor i världen.

Serien öppnar också upp för konversationer kring trans med barnen, och eftersom det presenteras så självklart här blir det även självklart för en ung tittare (och vuxen för den delen, vilket kan vara minst lika bra det). Passa på du också om du har små människor hemma i din familj. Ge dem några fler verktyg för att kunna växa upp som toleranta och öppensinnade medmänniskor, eller för att få se andra barn i deras egen situation om det är så.

 

Jag kan varmt rekommendera den här serien. Men se den gärna som den härliga upplevelsen den är och låt barnen få upptäcka själva varför den är så viktig. Du hittar den på Barnkanalen och SVT Play.

GENUSFRITT: jajamensan
FREDLIGT: ja, fullt ut
SENSMORAL: ibland
SNABBA KLIPP: nej, inte särskilt
VUXENHUMOR: 2 (1-5)
FÖRTROLLANDE FÖR LITEN TITTARE: 5 (1-5)

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.