Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Barry – en mördande bra komedi

Jag efterlyste nyligen nya bra komedier (här), och en av de jag fick nys om var Barry, med grymma Bill Hader i huvudrollen. Nu är det äntligen dags för den att ha premiär, så imorgon kan du boka in en halvtimme med en mordfylld och svart komedi.

Som titeln antyder får vi följa Barry (Bill Hader), en före detta militär som tagit sig in i lönnmördarbranschen, och har ett rykte om sig att få jobbet gjort utan problem. Men något slår an en ton hos Barry när ett av hans uppdrag leder upp honom på en teaterscen. Här delas Barrys liv i tu och hans lönnmördarliv får ta ett steg bakåt för att lämna plats för skådespelardrömmarna.

Barry intar scenen med teaterläraren spelad av Henry Winkler.

Det är även i teatergruppen som Barry träffar kärleken, så när hans liv som lönnmördare börjar inkräkta på teaterlivet får det vara nog. Men det är inte helt lätt att sluta som lönnmördare, och ju mer Barry vill sluta, ju mer hopas uppdragen och snart står han mellan två karteller i hopp om att nästa jobb är det sista.

Vi får också följa utvecklingen i den ena kartellen, där Anthony Carrigan spelar en av seriens bästa karaktärer, Noho Hank. Han är kärleksfull, lite flamboyant och hänsynslös. Hans kollegor har även dem fått smak på blod, men det här är ju en komedi, så samtidigt som någon ska bli torterad är scenen även skrattretande.

Noho Hank

När kroppar börjar dyka upp är ju polisen inte långt ifrån, och när vi följer polisens arbete så hejar vi ömsom på polisen och ömsom på mördarna. Den polis som utreder fallet får även hon en större emotionell koppling till Barrys teaterliv, så här gäller det att han passar sig extra noga om han vill behålla det nya liv han skapat.

Det här är ingen klassisk komediserie. Barry lämnar lika mycket en känsla av obehag som den får dig att le, och Bill Hader är fantastisk. Hela hans väsen utstrålar komik, men här blandas det med ett mördande mörker, och jag älskar det. Det får mig att tänka på John Lithgow när han var med i serien Dexter. Hader har precis som Lithgow ett sätt att visa för tittarna när mörkret kommer över dem. Nu är Barry mer en ”good guy” än Lithgow, men hur god kan man egentligen vara när man jobbar med att mörda människor.

När komik möter mörker.

Jag vill verkligen att ni ska se den här serien, och jag vill prata med er om allt som händer och höra era tankar. Jag har sett hela serien i förväg, och är så sugen på att prata mer om vad som händer, men pga spoilers så kommer jag därför att återkomma till Barry efter att sista avsnittet sänts. Se till att vara med då och se Barry så fort du har möjlighet.

Barry har premiär imorgon på HBO Nordic.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.