Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

Bastian söker sitt ursprung

Bastian

30 juni 1985:  En övergiven baby hittas utanför flyktingförläggningen i Falkenberg. Föräldrarna är spårlöst försvunna och en handläggare på Invandrarverket förbarmar sig och tar hand om barnet som döps till Bastian.

2010: Bastians kompis Bill bestämmer sig för att göra en dokumentärfilm där Bastian söker rätt på sina biologiska föräldrar.

Det är premissen för SVTs nya fiktiva dokumentärserie Bastian. Serien använder sig alltså av dokumentära grepp men är ett skrivet drama om att söka sitt ursprung. Det finns åtminstone två skäl att berätta historien på detta sätt; man kan hålla nere budgeten och produktionen får automatisk en aura av autenticitet. Bastians öde är ju på inget sätt unikt; det finns många som inte känner till sitt ursprung – därför är det lite av ett risktagande att använda den dokumentära formen när man berättar en fiktiv historia. Man laddar ämnet med känslor som inte finns genom att göra anspråk på att det är verkligt. För att det ska fungera måste karaktärerna var så starka och välskrivna att man som publik ”glömmer” att man blir manipulerad.

Bastian, Hanna och Bill

Jag har sett de tre första avsnitten (av 14) och det är lite för tidigt att avgöra huruvida det fungerar fullt ut. Helt klart är i alla fall att Bastian är ovillig inför hela projektet och att det är Bill som är pådrivaren. Han har ju fått pengar från SVT för att leverera en film och ser projektet som sin stora chans. Jokern i leken är Hanna. Hennes roll fungerar som hjälparen; hon har en minibuss och mot betalning erbjuder hon sig att köra Bill och Bastian dit jakten för dem. Hennes agenda är lite oklar. I slutet av tredje avsnittet säger hon lite kryptiskt ”Jag manipulerar alla jag träffar”. Avsnitten är korta, ca 10 minuter, och effektivt berättade. Jag ser fram emot att följa deras resa om än med viss reservation.

Bastian börjar visas idag på SVT kl 17.00

http://www.svt.se/bastian/

http://bastianproject.se

 

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".