Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

Believe – ny serie från JJ Abrams och Alfonso Cuarón

believe-nbc
Believe

Bo är en ung flicka som föddes med speciella förmågor som hon inte kan kontrollera, och när de börjar utvecklas, måste de människor som skyddar henne vända sig till en utomstående. Detta leder dem till Tate, en oskyldigt dömd fånge, som de befriar från fångenskapen. Initialt är han ovillig att ta på sig rollen som hennes beskyddare, men han inser snabbt att de måste hjälpa varandra för att ligga steget före de onda krafter som vill komma åt Bo.

När branschtidningen Resumé skriver om reklambyråers nya värvningar brukar det ofta pratas om ”dream team” och ”superkreatörer”. Det är naturligtvis helt befängt men helt i linje med branschens självmytologisering. Journalistskrået är också duktiga på det där. När det är dags för någon gammal stöt till nattchef att pensionera sig används gärna epitet som ”legendarisk” utan några som helst omsvep. Men när NBC värvar JJ Abrams och Alfonso Cuarón till sin nya tv-serie Believe kan man ändå med fog använda sig av beskrivningen ”dream team”. Det här är ju världsnamn inom filmbranschen,  och att de bestämmer sig för att göra tv är ganska så spektakulärt. Men i det här fallet verkar ”dream” snarare syfta på att ”the team” har sovit på jobbet. Serien hade svensk premiär i helgen, men i USA har fyra avsnitt visats och både kritiker och publik verkar gilla vad de ser. Jag har förvisso bara sett piloten, men jag kan inte begripa hur någon vid sina sinnes fulla bruk kan tycka att Believe är värd att ödsla tid på.

Huvudpersonen är den lilla flickan Bo som av allt att döma är någon form av Messias-gestalt vars uppgift är att rädda världen. Hon kan ”känna” vem som är ond och vem som är god. Delroy Lindo spelar ledaren för hennes skyddslingar och informerar Tate att ”den som kontrollerar hennes krafter även kommer kontrollera världen.” Hela jordens existens står alltså på spel, vilket skulle kunna innebära en ganska mörk och hård historia. Det är det inte. Believe har en kväljande sockersöt ton och piloten är en enda lång klichéfylld transportsträcka. Det är biljakter som vi har sett göras bättre tusen gånger tidigare, det är övertydlig symbolik (ja, vi ser en fjäril på ett sjukhus; do the math), och naturligtvis är Tate en grinig jävel som ”hatar barn”.

Mytologin är, som vanligt när det kommer till JJ Abrams, än så länge väldigt lös i konturerna och pusslet kommer så klart att utvecklas under säsongen, men det finns inget i piloten som får mig att vilja veta mer. Jag orkar inte köpa ännu en illusion av JJ Abrams som lovar runt men håller tunt.

Believe visas på C More Series.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".