Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Big Little Lies – 7 avsnitt av underverk.


big little lies

Ni har väl inte missat stjärnspäckade Big Little Lies från HBO Nordic? Det har i alla fall inte Therese och Embla, och de vill inte att du missar den heller!

EMBLA: Jag trodde att alla utom jag hade sett serien men när jag väl tittade och började prata om den insåg jag att så verkligen inte var fallet. Men, alla BORDE verkligen göra det – så galet bra är den!

För er som inte har sett den (än) så hoppar handlingen mellan något slags förhör där vi får se alla bifigurer prata om stämningen ”dagarna innan” något (vi vet inte vad) inträffar och att vi får se huvudkaraktärerna tiden innan ”vad det nu är”. Otroligt spännande upplägg.

Serien handlar i princip om tre kvinnor och deras egna liv och gemensamma vänskap. Ena mamman blir slagen av sin man (för övrigt spelad av grymma Alexander Skarsgård som är så jävla läskig i den här rollen att man blir mörkrädd på riktigt), den andra lever med en mörk hemlighet och har en son som blir anklagad för att ha försökt strypa ett barn på förskolan och den tredje har lite blandade problem som är minst sagt intressanta.

Therese, vad fastnade du för med serien?

THERESE: Oj, var ska jag börja. Jag gillade den nog redan från första scenen tror jag. Musiken är fantastisk och har en ganska stor roll. Så fort introt lämnade över till handlingen fångade de min nyfikenhet. Just det där att nåt outtalat kommer hända, och att några är involverade på något sätt. Det är magiskt!

Vad som gör att jag fortsatt älskar serien är att den kryssar i så många boxar i vad jag känner att jag vill ha med i en serie år 2017. Riktiga människor, igenkänning, intressanta karaktärer, spänning och en gnutta humor. Alla karaktärer här är så intressanta, och vissa väldigt obehagliga. Du nämner Skarsgård, och precis som du säger är han riktigt läskig här, men även Ed (Adam Scott). Ed är gift med Madeline (Reese Witherspoon) och han ska vara den mysiga nörden, men jag anar något under ytan, och jag gillar inte hur han tittar på sin styvdotter.

Det för mig osökt in på barnen i serien. Alla tre kvinnor har ju barn i samma ålder, och som går i samma klass. Barnen har en egen plats i serien och man vet vem som passar dem när föräldrarna är ute. En frisk fläkt tycker jag, och något som du och jag tagit upp tidigare (HÄR).

Vad tycker du om den aspekten i serien?

bll2
Första dagen på inskolningen – hoppas ingen blir strypt?

EMBLA: Jag håller helt med. Här vet man hur dagarna ser ut, var barnen är, hur jobbet går och ja, den har verkligen sin övertygande vardag som styrka.

Den är också otroligt realistisk i hur den skildrar ett våldsamt förhållande. Det är inte så att maken kommer hem, redan förbannad, och slår sin fru ”utan anledning”, utan man riktigt ser hur små saker triggar till att det fullkomligt exploderar. Det visar på alla lager som finns i att den utsatta ofta känner sig delaktig, vilket är så otroligt viktigt att visa. Otroligt bra skrivet – och riktigt skickligt spelat! Även Nichole Kidman, som spelar Alexanders fru, gör en stor insats i sin roll.

Också övriga relationer och karaktärer övertygar, vi vill inte missa att säga att Laura Dern och med och gör en otroligt stark insats. Och det är med alla som i verkliga livet – inte svart och vitt, utan en massa gråzoner. Ingen är god eller ond utan alla är både och.

Therese, fastnar du för någon karaktär lite extra?

bll_1
Sveriges stolthet Alexander är helt vidrig och så grym i rollen som Perry. 

THERESE: Jag gillar så många karaktärer här att det är svårt att välja ut någon lite extra. Men jag kan säga att när jag tänker på alla så är jag mest spänd på att se hur det ska gå för Celeste (Nicole Kidman). Hon verkar ju kämpa med sig själv för att få rätsida med vad hon ska göra med att hon lever i ett så destruktivt förhållande.

Var det nån karaktär som du fastnade lite extra för?

EMBLA: Min favorit är tveklöst Reese Witherspoon! Hon är precis som jag oftast känner mig, men håller igen med. Jag hoppas att serien inspirerar så att jag kan släppa fram min Big Little Lies-karaktär mycket oftare!

Men den här serien kryllar ju av starka kvinnor och känns överlag otroligt feministisk, vilket jag tycker är extra roligt med tanke på att det är en så pass stor amerikansk produktion. Det tycker jag dessutom är mer värt att nämna än att reducera serien till ett fokus på om Alex Skarsgård verkligen visade upp sin pen eller om det var en atrapp.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.