Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Billions, säsong 1 – En första titt

Billions

Onyanserat har fått ta del av en exklusiv förhandsvisning av HBO Nordics nya storsatsning, Billions. Vi har sett första avsnittet och här är våra intryck. 

Det är egentligen svårt att skriva någonting substantiellt kring Billions eftersom det, i alla fall baserat på första avsnittet är en serie som livnär sig på en briljant dialog i en miljö som nog behöver upplevas. Det är också en produktion där skådespelarna är seriens bread and butter. Levererar inte Giamatti & co så levererar heller inte Billions. Nu gäller väl det de flesta filmer och serier men här blir det väldigt tydligt då storyn verkar få nöja sig med att spela andrafiol. Kortfattat kan man säga att det hela kretsar kring två rika män som vill bli ännu rikare och i en strävan efter att nå målet behöver ha både resurser och list för att bräcka sin konkurrent på en daglig basis.

Mer utvecklat handlar Billions om två titaner, Chuck Rhoades (Paul Giamatti) och Bobby ”Axe” Axelrod (Damian Lewis). Den ena framgångsrik advokat, den andra en hedge fundmäklare. Båda snuskigt rika, arroganta och ständigt kukmätande high rollers som käkar vanliga knegare till frukost. Här gäller det som tittare att snabbt komma över en moralisk tröskel. Går det att hitta sympati för någon av dessa lirare? Är svaret ja har man en härligt underhållande maktkamp att se fram emot. Är svaret nej bör man nog försöka hitta något annat att spendera tiden på. Själv tänkte jag väl initialt att hur många hedge fundmäklare, miljardärer och advokater orkar man med egentligen? I gamla gangsterrullar brukar någon hårdkokt snubbe i alltför vid kritstrecksrandig kostym muttra att ”the only good lawyer is a dead lawyer” men hedge fundmäklarna då? De poppar ju upp som svampar överallt och ockuperar serie efter serie men jag måste tillstå att jag var positivt överraskad av Billions.

MS

I princip varenda viktig karaktär i Billions har åtminstone en fläskig förvaltningsfond och ett gäng miljoner dollar på banken men oftast har de ännu mer. Särskilt Bobby då, som med sin livsstil får Don Draper att verka fattig som en kyrkråtta.

Det känns som att det här i första hand är en serie med snubbar för snubbar. Den har en av de snubbigaste rollistorna på bra länge så ur den synvinkeln känns det helt klart som ett steg bakåt. Nu råkar dock i synnerhet en av de två kvinnliga rollerna ändå vara den mest intressanta av samtliga involverade. Deras roller är annars mest att vara gifta med sina rika karlar och applådera när ännu en miljon ramlar in på kontot. Wendy Rhoades (Maggie Siff) är kvinnan som hamnar mitt emellan de två manliga frustande kombattanterna och gift med den ena och rådgivare åt den andra är det så klart en prekär situation hon befinner sig i. Lara Axelrod (Malin Åkerman) i sin tur skall vara iskall och beräknande och en vacker trophy wife för Axe att visa upp på exklusiva bjudningar. Däremellan förväntas hon både hinna gå ut med hunden och passa ungarna. It’s a hard knock life.

Men i en serie där en farbror heter som en billig deodorant med kaxig framtoning och den andra heter Chuck sprutar givetvis testosteronet i verbala machodrabbningar mano e mano. It’s all about the money som Meja en gång så klokt påpekade. Det är resultatdrivet och summariskt. Axe har så mycket cash att han kan tapetsera Wall Street med sedlar men mycket vill ha mer och när han köper en lyxkåk trots att Chuck högljutt protesterar blir det liv i luckan. Egentligen har han inget större behov av den men hey, vad gör man inte för att reta gallfeber på sin antagonist? Pengarna betalar visserligen för ett liv i opulens men är i första hand en symbol för makt, prestige och dominans. Eller som Axe säger ”What’s the point of having fuck you money when you never say fuck you?”

Och när producenterna har tröttnat på att kasta köttben åt Giamatti och Lewis finns Maggie Siff där, redo att ta plats och förhoppningsvis få en ännu mer intrikat position som katalysator mellan blodhundarna. Men första avsnittet gav helt klart mersmak och jag hoppas och tror att aktiekursen för Billions kommer att skjuta i höjden med tiden.

Billions har premiär på HBO Nordic 18 januari.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."