Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Black Books – en fantastisk serie du kan ha missat

Jag var och såg den irländske komikern/skådespelaren Dylan Morans show nu i veckan. En härlig komiker och skådespelare som inte alltid är rumsren.  Åren mellan 2000-2004 sände SVT Morans tv-serie Black Books (gick under namnet Böcker) som handlar om Bernard Black (Moran) som har bokaffären Black Books. Bernard är väl inte direkt en ägare som ser till kundernas bästa då han totalt saknar känsla för service, utan hellre spenderar dagarna i bokaffären med att dricka och röka den ena cigaretten efter den andra medan han beter sig vedervärdigt mot den stackars kund som vågar sig in. Hans enda vänner är affärsassistenten Manny (Bill Bailey) och den bitska Fran (Tamsin Greig) som gör sitt bästa att hjälpa Bernard att dricka vin dagarna i ända. Förutom att förolämpa sina kunder verbalt är Bernard och Frans stora intresse att håna Manny med kommentarer som: ”You know what you are? You’re a beard with an idiot hanging off it”.

Bernards uppenbara glädje och begär efter alkohol inbjuder till många skratt medan man samtidigt förstår hur ensamt och kaotiskt Bernards liv är. Varenda avsnitt är en källa till åtminstone ett hejdlöst gapskratt och jag har nog aldrig sett ett avsnitt där något så tråkigt som deklaration blir väldigt roligt i Bernards närvaro. I scenen sitter Bernard (med alkohol och cigaretter till sin hjälp) och pratar högt för sig själv när han fyller i deklarationen gällande vad hans mammas flicknamn är. ”What is your mother’s maiden name?” What’s her first name?” I just knew her as ’Ma’! That’ll have to do.” Att även Bernard avskyr sina kunder och plötsligt får för sig att slänga ut dem med hjälp av en megafon gör inte saker och ting mindre roliga. Tillsammans med Fran mobbas den osäkra, naiva och barnsliga Manny (ingen fara, han verkar inte förstå deras rant mot honom alla gånger) på det där bitska, brittiska viset som är typiskt för denna typ av svart humor.

Moran har med all säkerhet fått inspiration till Black Books av Absolutely Faboulus där Patsy (Joanna Lumley) och Edina (Jennifer Saunders) gör tillvaron outhärdlig för Edinas dotter Saffron (Julia Sawalha). Brukar alltid rekommendera denna klassiker till personer jag vet har den där elaka ådran man måste besitta för att uppskatta Black Books för den fantastiska skatt den är. Återvinning har ju legat på bordet ett tag nu och jag tycker allt det är dags att Moran sätter sig ned och skriver några nya säsonger för jag tror att vi alla behöver en ny dos av Bernard och company i våra liv.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.