Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Black Mirror – Den olidliga längtan efter mer

BM

Bottenlös tomhet och olidlig längtan. Alla har vi någon gång upplevt den monumentala intighet livet förvandlas till när en säsong plötsligt tar slut. Ni vet känslan. Ena stunden sitter man där fastklistrad och bingeglor på den bästa underhållning pengar kan köpa, nästa ligger man i fosterställning och kvider. Det är som att någon plötsligt slår av strömmen. Allt stannar liksom upp och det som tidigare kändes så självklart är nu bara en illusion. Visst, det finns andra serier som man säkert redan följer och en uppsjö av nya upplevelser att slå klorna i. Men just där och då vill jag inte ha något annat. Jag vill bara ha Black Mirror.

Har du förresten hört talas om Black Mirror? Anledningen till att jag ställer frågan är att det kan vara vår tids mest förbisedda mästerverk när det kommer till TV-serier. Om du inte har hört talas om Black Mirror så är det faktiskt dags att vakna upp och börja ta tag i dig själv. Detta osannolikt genomtänkta brittiska sci-fi-drama kommer nämligen att gå till historien, att påstå något annat vore rent av absurt. Faktum är att Black Mirror började sändas redan 2011 men då enbart i England. Nu ligger den på Netflix och smyger obemärkt förbi en ouppmärksam tittare. Den sticker inte ut på något sätt. Den bara ligger där och låtsas att vara som alla andra. Men jag som har sett alla avsnitt vet att Black Mirror inte alls är som alla andra. Faktum är att det är precis tvärtom, Black Mirror är inte som någon annan.

White Bear featuring Toni (Lenora Chrichlow) and Jem (Tuppence Middleton)
Det finns en app för allt.

Mannen bakom den kritikerrosade serien heter Charlie Brooker och det står ganska snart klart för mig att karljäveln är ett geni. Varje avsnitt är fristående och har ingen koppling whatsoever till föregående eller kommande avsnitt. Det är helt olika berättelser och med vitt skilda skådespelare. Endast tre avsnitt per säsong, vilket gör att längtan blir ännu mer olidlig men kvalitet före kvantitet. Det finns dock en röd tråd, teknik och psykologi. Det är visserligen framtid men Brooker ligger hela tiden nära vår egen tid men med små förändringar som de flesta kan relatera till och känna att ”shit, det här skulle lätt kunna hända!” För visst känns väl en värld där du genom ett litet inplantat bakom örat kan återuppleva dina minnen inte helt avlägsen? Eller en isolerad plats där du lever på krediter. Där du noggrant måste väga dina basala behov mot onödiga uppgraderingar av din virtuella dubbelgångare. En tid där du kan klona dig själv för att slippa att göra trista vardagssysslor och tänka på RUT-avdrag. Visst kan man väl tänka sig att terrorismen i framtiden kommer att ske genom sociala medier med hela världen som åskådare? Ett rättssamhälle där vi kör ut en Instagram istället för att ingripa. Det är läskigt nära verkligheten och det är också det som gör Charlie Brooker till ett jävla geni. Där andra öser på med excesser som om det inte fanns en morgondag slänger Charlie in en eller ett par komponenter som gör det hela trovärdigt. Bilar och hus ser ut som vanligt, more or less och fotot är både vackert och skrämmande oavsett tid och plats.

BM2
Wonderwall.

Black Mirror har inte bara vunnit utmärkelser och en stadig fandom, den har snabbt också blivit en kultserie bland kändisarna. Stephen Kings Twitterkonto svämmar över av hyllningar och referenser till serien. Robert Downey Jr. blev så till sig i järnbyxan att han vill göra en film av det magnifika avsnittet ”The Entire History of You.” där Toby Kebbell och Jodie Whittaker levererar smärta på en nivå som får mitt hjärta att vilja sprängas i bröstkorgen. Men den som älskar serien mest av alla är nog ändå Jon Hamm. Hans genuina kärlek till serien slutade med att han själv fick spela huvudrollen i julspecialen med den självklara titeln, ”White Christmas.” Själv har jag inte riktigt hört till den skara som besinningslöst dyrkar Jon Hamm efter Mad Men men här lyser han. Jag vet att vi precis avverkat julen som högtid men vi måste ändå prata om julspecialen. Mellan december och februari har jag sett den fem gånger och den blir bara bättre för varje gång. Skit samma att det inte är jul längre, det här är magiskt! Jag tänker inte avslöja någonting om storyn, ju mindre du vet desto starkare upplevelse. Se den om du inte har gjort det. Som sagt, alla avsnitt är fristående så det spelar ingen roll i vilken ordning man väljer att avverka dem. I rollistan dyker det förresten ständigt upp intressanta och välbekanta namn. Ni som följer Downtown Abbey kommer att känna igen ett antal ansikten och i ett avsnitt träder Domnhall Gleeson in i handlingarna och stjäl showen.

BM3
Hamm & egg.

Något annat som skiljer Black Mirror från sina kombattanter är att den vågar ta risker. Det är ingen glädjespridare det här. Nej, temat är mörkt och brutalt rakt igenom. Oftast har du inte en aning om vad som är på väg att hända innan det är försent och som tittare får man vara beredd på att det värsta tänkbara förmodligen faktiskt kommer att inträffa. Brooker räds inte det minsta att bjuda på tortyr, mord, hån, mobbing, exploatering, pornografi och ja, det liggs en hel del i serien. Sällan dock med någon passion utan snarare ångest. Om något så är just känslorna hela tiden i centrum. Visst tekniken adderar en dimension men i slutändan är det trots allt gamla hederliga instinkter och känslopaletter som bygger varje berättelse. Krossade hjärtan, förlorade själar. Lust, förtvivlan, svek och rädsla. Vad Brooker gör här är att han på ett mycket övertygande sätt skildrar en värld där vi har blivit så beroende av tekniken att våra känslor mer och mer får stå åt sidan medan vi uppdaterar vår Facebookstatus. Men samtidigt är inte allt svart eller vitt. Denna teknik påverkar trots allt olika personer på olika vis. Några utnyttjar tekniken för att nå längre i sin karriär, andra blir helt uppslukade av den och kan inte slita sig loss utan blir för evigt fast i den insidiösa utvecklingen.

Inte sedan The Twilight Zone har en TV-serie använt science fiction som verktyg för en social debatt på ett så tydligt sätt som Black Mirror. Serien visar oss vad vi människor är kapabla till i våra mörkaste stunder. Den ger oss en hint om hur en möjlig framtid kommer att se ut men den visar oss också att vi har all anledning att vara rädda om vi inte använder vår innovativa förmåga med eftertanke. Charlie Brooker har själv förklarat att han ser Black Mirror som en kartläggning av vår teknologi som drog, där ena sidan ger glädje och välbehag men där bieffekterna kan bli katastrofala.

BM4
Hög ”vill-ha-faktor” på prylarna i Black Mirror

Det är omöjligt att sätta ett betyg på serien då alla avsnitt är fristående och väldigt olika men eftersom jag redan kunnat konstatera att Charlie Brooker är ett jävla geni är betyg egentligen överflödiga. Black Mirror är en cerebral och emotionell fest där alla är bjudna!

Men skall jag ändå rangordna från bäst till ”sämst” och ge någon form av prioriteringstips så ser min ranking ut så här:

– The Entire History of You

– White Christmas

– White Bear

– Fifteen Million Merits

– Be Right Back

– The National Anthem

– The Waldo Moment

Netflix har gått ut och bekräftat ett inköp av tolv nya avsnitt men det finns i dagsläget inget officiellt datum. Tills dess är det bara att frottera sig i säsong 1 och 2 samt julspecialen. 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."