Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Black Sails säsong 2 – nu med vind i seglen

Säsong två av Black Sails är betydligt bättre än första.
Säsong två av Black Sails är betydligt bättre än första.

Förra året upplevde jag det närmast som en bedrift att ha komma genom hela säsong 1 av Black Sails. Efteråt var besvikelsen stor för förväntningarna fanns ju ändå där. En piratserie, arrgh, baserad på verkliga händelser om än med några fiktiva karaktärer från Robert Louis Stevensons Skattkammarön borde kunna bli helt fantastiskt. Som historieintresserad gnuggade jag händerna av förtjusning och hoppades på en liknande succé som exempelvis Vikings stått för. Men oj, vad jag bedrog mig.

Noll intresse för de oengagerade karaktärerna, och förvirrade intriger som krävde en enastående skarpsinnighet för att ens uppfatta. Om man nu inte plöjde serien i febertöcken var det ett garanterat symptom efteråt. Även om säsong 1 faktiskt tog sig något mot slutet.

Som ni förstår gick jag in i säsong 2 utan förhoppning om något storverk, och räknade kallt med att detta i efterhand skulle bokföras i kolumnen för totalt bortkastad tid. Men är man film- och TV-knarkare är självklart inte det skäl nog att hålla sig borta. Och så här i efterhand, när knappt krutröken från kanonerna lagt sig, är jag definitivt nöjd över att jag fortsatte följa serien.

Kapten Flintlåspistol
Kapten Flintlåspistol

Karaktärsutvecklingen har tagit fart. Jack Rackham byter ut den ständiga och rätt tröttsamma fyllan mot att faktiskt slå slag i det där med att bli kapten, även om det startar lite landkrabbigt. Hans bundsförvanter i Anne Bonney och Max utgör en bräcklig ménage à troi vars hållbarhet prövas både i sängkammaren och i den konflikt som följer när Anne blir sidsteppad när besättningen väl skall tas ut. Anne är en av seriens coolaste (och samtidigt mest hetlevrade), men är fortfarande något för onyanserad, jag vill gärna se mer av henne. Eleanor Guthrie och framförallt Miranda Barlow är andra exempel på kvinnliga karaktärer som växer i denna säsong.

När det kommer till kapten Flint besitter fortfarande skådespelaren Toby Stephens inte särdeles mycket karisma för att hjälpa till att tycka om honom (eller överhuvudtaget bry sig vad som händer med honom snarare), men visst, den sortens råbarkade pirat huggen ur granit ska väl givetvis också ha en plats i detta skådespel. Och nu är han ju inte bara en simpel pirat, som tidigare officer i brittiska flottan har han en betydligt mer komplex bakgrund.

Intrigen att få Storbritanniens elit att förlika sig med tanken att ge pirater amnesti och göra Nassau till en frizon för handel sjörövare emellan, är det genomgående temat och konflikt som gör denna säsong så sevärd. För vem som har eller inte har det spanska skeppet Urcas guld som det annars fokuseras nästan ohälsosamt mycket på är ärligt talat inte alls lika spännande. Även om Michael Bay lurar i produktionen och säkert gärna vill addera en och annan spektakulär explosion när det blir dags för guldjakt.

Kapten Vane gör några oväntade saker denna säsong.
Kapten Vane gör några oväntade saker denna säsong.

I tillbakablickar får vi veta mer om den allians som officerarna James McGraw (dvs. kapten Flint), Peter Ashe och Thomas Hamilton bildar, med mål att driva genom frågan om benådning för pirater. Deras intention att hitta en fredlig utgång är lovvärd, men så kontroversiellt att de knappast kan räkna med en lätt uppgift. De flesta anser att alla pirater skall dingla i galgen. Och starka makter tillintetgör deras planer innan de ens börjat, och hjärtlöst svek från närstående leder sedan till fatal utgång. I seriens nutid får dessa tidigare gärningar en förlängning som ger mycket tyngd till handlingen när Peter Ashe åter dyker upp. Kan han övertalas att prata för piraternas sak som det en gång var bestämt?

Precis som tidigare är det hög klass på den produktionstekniska biten, och nu när handlingen inte är lika otydlig som ett sluddrande matrosfyllo börjar Black Sails arta sig till något riktigt bra.

Så om du bröt ihop av tristess och förvirring efter första säsongen finns det alltså anledning att ändå ge Black Sails en chans till. Nu finns båda säsongerna i sin helhet på HBO Nordic, sista avsnittet på säsong två släpptes igår. Själv sitter jag här med en flaska rom och väntar på säsong 3. Blimey!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.