Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Blank – Norge gör det igen

Imorgon är det alla norrmäns festligaste dag, syttende mai. Vi tar ut firandet lite i förtid och tänkte prata lite om Blank, som inte är, eller är, nya Skam.

När Skam kom ut slog den världen med storm. Med sitt unika sätt att presentera serien på fick den snabbt en stor följarskara. Inte helt oväntat blev saknaden stor efter sista säsongen, och lämnade många suktades efter mer.

Mer har nu kommit, i form av Blank. Vi skrev om hur serien smögs ut, precis som Skam gjorde när det begav sig, här. Likheterna mellan serierna är verkligen påtaglig, även fast vi nu får följa en 19-åring istället för ett gäng 16-åringar. Här lär vi känna den nyinflyttade Oslo-bon Ella, som försöker hitta sig själv i vuxenlivet.

Ella har jobb på norska Plantagen (Plantasjen), som egentligen funkar helt ok. Hon har en pojkvän som också egentligen känns helt ok, och hon bor med sin kompis Susanne i en lägenhet som också är helt ok. Allt är alltså helt ok med Ella. Men vad Ella egentligen inte förstått är att hon söker efter något som känns mer än bara ok. Vilket händer när Simen kliver in på Plantagen.

All initial kontakt mellan Ella och Simen är nervkittlande. Korta ögonblick som viskar om så mycket mer. Här har skaparna verkligen lyckats, och i en scen när Ella hamnar framför Simen i en kö på 7-eleven är stämningen så elektrisk att jag knappt kunde sitta still. Den där känslan att vara medvetna om varandra fast man inte är i kontakt med varandra är något som säkert många kan känna igen sig i. En sån närhet som överskrider all distans.

Elektrisk stämning på 7-eleven

Precis som Skam så bygger Blank upp till något riktigt jobbigt. När vänskap, karriärer och kärleksband sätts på spel genom Ellas längtan efter Simen så förstår jag ju att det kommer gå illa till slut. Men jag hoppas ju såklart på en Skam-lösning som lämnar en sån där mysig känsla i magen när det väl beger sig. Jag hoppas verkligen på det, för i vilken annan ungdomsserie som helst hade det gått käpprätt åt helvete med det hela.

Vill ni följa Blank via karaktärernas meddelanden mellan varandra så går ni in här. Annars släpps de löpande på SVT Play. Jag sitter som på nålar inför nästa avsnitt!

Kanske kan ni fira Norge imorgon med att ta på er toppluvan och bingea några avsnitt Blank, det kommer i all fall jag att göra.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.