Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

The Borgias – Ny dramaserie för dig som gillade The Tudors

"Shhh, världen behöver ett nytt kostymdrama"

Neil Jordan har en och annan riktigt bra film på sitt samvete. Den begåvade irländaren låg under 90-talet bakom fina alster som ”The Crying Game”, ”En Vampyrs Bekännelse”, ”Michael Collins” och ”The Butcher Boy” men sedan slog den till med full kraft, Millenniebuggen.

Det sades att Millenniebuggen skulle påverka jordens alla datorer, sänka elnät, banker och transportsystem. Distributionen av råolja skulle sluta att fungera, varpå bensinpriset skulle stiga till astronomiska summor, man talade om upp till 50kr/liter. I väst sade man att Venezuela skulle tvingas att stänga ner sina raffinaderier och oljan från Alaska skulle frysa ihop i sina rörledningar. Hela världsekonomin skulle kollapsa fullständigt och vi skulle få se rövarband och kriminella element härja fritt på gatorna.

Så här med facit i hand så inträffade ju faktiskt ingenting av detta, även om elaka tungor vill påstå att SJ har en konstant Millenniebugg och visst, bensinen är väl inte direkt gratis idag.

Det enda som jag faktiskt vet slutade att fungera efter millennieskiftet var nämligen Neil Jordan. Han började plötsligt att producera skräp. Det började med sömnpillret ”The Good Thief”, med en ständigt bakfull Nolte i huvudrollen, fortsatte med den otroligt överskattade ”Breakfast On Pluto” och, hör och häpna, ett hämnddrama med Jodie Foster. ”The Stranger Inside” var väl egentligen inte jätteusel men hur många gånger skall vi behöva se Foster i samma roll? 2009 kom så det absoluta bottennappet, ”Ondine”. Detta högtravande drama där Colin Farrell råkar fånga en tjej som han tror är en sjöjungfru i sitt fiskenät. Med en sådan story borde det mesta kunna gå fel och det gör det också.

Men nu är det ett nytt årtionde och jag tror på Neil Jordan när han nu har satt tänderna i en nyinspelning av ”The Borgias”. Showtime har redan beställt 10 avsnitt av serien som skall ha premiär i april. ”The Borgias” är ett komplicerat och osminkat (nåja) porträtt av en av historiens mest ökända dynastiska familjer. Serien börjar med att familjens patriark, Rodrigo, blir vald till påve och tillsammans med sina två söner och den skandalöst vackra dottern Lucrezia, blir Borgias också den mäktigaste och mest inflytelserika familjen under den italienska rennäsansen. Det låter väl kanske inte sådär jättespännande men jag tror ändå att det kommer att bli bra skit! Jeremy Irons spelar Rodrigo, budgeten är hög och trailern ser riktigt bra ut, så vad kan gå fel?

Jämförelserna med ”The Tudors” kommer givetvis att vara oundvikliga men hellre ett soligt Italien än ett regnigt England som Zlatan brukar säga.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."